Din kundvagn är tom

Uppackningstest Focal Stellia

bild till Uppackningstest Focal Stellia

Focal är en fransk högtalartillverkare som gjort sig kända för sina fina högtalare, både för hemmabruk och för bil. En rejäl satsning på hörlurar gjordes för ett par år sedan vilket resulterade i den prisade High-End luren Utopia. Chris i Sundbybergsbutiken tar sig an den nya slutna hörluren Stellia !

Uppackning

Vi på Hembiobutiken älskar ljud i alla dess former, oavsett om det gäller renodlad stereolyssning, dunder och brak i hemmabion eller möjligheten att helt egotrippat njuta av sin favoritmusik i ett par riktigt fina hörlurar. Focal Stellia har vi tagit in för att bredda vårt sortiment av hörlurar i High-End segmentet.

Focal Stellia kommer förpackad i en kartong av läder och inuti denna hittar vi ett snyggt läderetui för själva hörluren och även tillbehören samt manualen ligger förpackade i en matchande kartong. Focal har valt att skicka med både vanliga obalanserade hörlurskablar och balanserade kablar, perfekt för den som vill koppla Stellia till en bättre hörlursförstärkare.



Kvalitetsintryck

Som man förväntar sig av en lur i den här prisklassen håller Stellia extremt hög byggkvalitet, allt från själva hörluren till lådan med alla tillbehör och de textilklädda kablarna i matchande brun färg. Detaljer i äkta läder ger ett sobert och stilrent intryck. Lurarna sitter riktigt bekvämt och har bra justeringsmöjligheter för att passa de flesta huvudformer.



Fördelar/Nackdelar

Vår medarbetare Chris berättar närmare om sina egna intryck av Focal:s nya slutna High-End hörlur Stellia.

Focal Stellia är en sluten hörlur i referensnivå! Normalt så uppskattar jag personligen en öppen hörlurskonstruktion ljudmässigt och komfortmässigt men med Stellia så tycker jag inte ljudet upplevs som instängt eller för ”studioaktigt”. Till skillnad mot storebror Utopia så kommer den inte riktigt upp i samma transparens och holografi jag är van vid, men detta är nog den bästa slutna hörluren jag hört. Här har vi en stram och attackrik basåtergivning, ett fylligt varmt mellanregister och en diskant som klarar alla cymbaler utan problem. Den största fördelen gentemot Utopia är givetvis den slutna konstruktionen, perfekt för audiofilen som inte vill störa nära och kära i en hemmamiljö, eller om man vill ha ett par bärbara på resande fot i referensnivå. Focal har omdesignat själva motorn och upphängningen för att matcha den slutna konstruktionen och elementen är fortfarande deras 40 mm Beryllium som sitter i Utopia. Stellia är också lite mer lättdrivna kontra Utopia.

Jag hittar faktiskt ingen nackdel med Focal Stellia, skulle då vara en aningen instängt sound men det är ju en sluten hörlur det här så på gott och ont alltså.

Rekommendationer

Jag kan varmt rekommendera Focal Stellia till audiofilen som vill ha en sluten hörlur i referensnivå med samma fina element som i storebror Utopia men till ett trevligare pris. En utmärkt hörlur för hemmamiljö utan att störa sina nära och kära. Med tanke på prislappen är detta en hörlur som först och främst är tänkt för hemmabruk, gärna i kombination med en bra hörlurförstärkare. De fina väskorna som medföljer gör att man även kan ha med den på resande fot för vem vill vara utan sina favoritlurar?!?

 

Sammanfattning av testet

En referens bland slutna High-End hörlurar för den som vill njuta av musikens själ ostört.



Skrivet av Erikwelin 2019-10-17


Visad 1.879 gånger