Din kundvagn är tom

Klipsch the Sevens

Vi gör ett test med Klipsch The Sevens, aktiv stereohögtalare i skön retrodesign med 6.5-tums baselement och horndiskant, streamingstöd via Bluetooth, flera analoga och digitala ingångar inkl. Phono (MM) och PC-USB!

Amerikanska Klipsch har kommit med en spännande aktiv högtalare, The Sevens, som vi har tagit upp i Frölundabutiken och testat vad den har att komma med.

Det blir en härlig bekantskap med oväntad prestanda. The Sevens kommer i två utföranden, matt svart (svart frontskydd) och valnöt (beige frontskydd).

Alla som lyssnat på en Klipschhögtalare vet vad de kan förvänta. Det är ett livligt energifyllt ljudideal med viss fokus på bas och närvaro. Att många gillar den spelstilen vittnar kunderna av då det är det mest sålda högtalarmärket i världen i skrivande stund.

Sedan Klipsch skapades för lite drygt 77 år sedan har de till stor del behållit sitt ljud. Kanske att undertecknad anar ett något varmare ljud i de senaste generationerna.

Idag skall vi prova en av deras aktiva högtalare, The Sevens. Det är den näst största aktiva stativhögtalaren i deras sortiment.

Uppackning

Det är en rejäl låda högtalarna kommer i. Allt snyggt och säkert paketerat. Installationen på dessa aktiva högtalare är väldigt enkel. Koppla in högtalarkabeln som förbinder de två högtalarna och sedan strömkabeln i den högtalare elektroniken sitter i och så är du klar. Väljer vi sedan bluetooth så försätts högtalaren i pairingmode (om de inte är kopplade mot något redan) automatiskt så vi kan koppla vår telefon till dem. Vi är igång på under fem minuter.

Ingångar och utgångar

Det är generöst med ingångar kan vi slå fast direkt. Du kan koppla in din TVn antingen via ARC (HDMI) eller optiskt. Din skivspelare kan du ansluta direkt till högtalaren då den har inbyggt RIAA-förstärkare. Det är bara att slå switchen på baksidan till "phono" så blir ingången redo för din vinylspelare.

Vill du ansluta din dator till dessa högtalare så har du en USB-B ingång som gör att de kan ta över din dators ljudkort och hantera ljudet direkt.


Kvalitets och lyssningsintryck

När man ser på dessa högtalare så är det som att färdas tillbaka 50 år. Men låt dig inte luras. Det är kontrasternas högtalare. Med deras lite retro-look så kanske vissa tror de är lite mer beskedliga än vad de är men inget kan vara mer fel.

Helt oinspelade väljer vi första låten som blir lite bastung låt ifrån ifrån Danmarks stolthet Hedegaard, - P.i.M.P - Hedegaard remix. Den börjar med en baskagge som slår takten och det tar en sekund innan man upptäcker att man blivit lurad. Är subwoofern igång? Nope...

Riktigt skönt tryck samtidigt som det är en rapp bas. För den som önskar så finns det subwooferutgång men 95% lär inte behöva det. Ljudbilden som presenteras är mycket stor. Det känns som ljudet kommer ifrån väggen snarare än högtalarna. Kollegorna går förbi och säger imponerat att "vilket gött ljud", "prova denna låten", "de skapar ett ha-begär direkt".

The Sevens jämte Triangles härliga Borea BR03

Vi provar nästa låt.

En norsk jenta, Hekla Stålstrenga sjunger i en aktustisk melodi låten "Har du fyr". Här får vi en behaglig ljudbild med en stor scen med melodin som kommer ifrån väggen ovanför högtalarna. Hekla hörs centrerad i ett ganska stort fönster. Med högtalarnas waveguide så riktas ljudet samtidigt som fasen blir mer korrekt. Flyttar man sig i rummet låter det bra trots att man inte står i sweetspot. Det skulle kunna vara lite mer djup och svärta i ljudet men Klipsch vill ha en mer direkt spelstilde presterar ändå väldigt bra.



Klipsch App

Fler och fler tillverkare har egna appar där man kan justera ljudet så att det passar ens egna preferenser. Klipsch är inget undantag och deras app har ett modernt gränssnitt med många justeringsmöjligheter. Det finns en 6 band EQ som man kan ställa in exakt så man önskar eller så väljer man något av förvalen tex "Rock". Det dröjde några sekunder innan den kopplade upp men när man väl var uppkopplad gick det smidigt att ändra ljudinställningarna.

I appen väljer man även hur man har placerat högtalarna. Detta för att anpassa ljudet och exempelvis minska basen om högtalarna är placerade i hörnena av rummet.

 

Sammanfattning av testet

Detta var detta en mycket trevlig gemenskap. Klipsch har lyckats med att göra en högtalare som verkligen låter större än vad högtalarna är rent fysiskt. Man kan spela riktigt högt och samtidigt med imponerande kraft. Det till och med känns i kroppen när man drar upp volymen. The Sevens har alla anslutningar man behöver och när denna artikeln skrivs så ingår en Wiim mini som är en nätverksspelare som har stöd för Spotify Connect, Tidal Connect och AirPlay 2. Dessutom finns multirumsstöd och ytterligare möjligheter att ställa in ljudet. Vi rekommenderar att man använder stativ till högtalarna och har den några decimeter ifrån bakväggen. Då låter högtalarna som bäst. Klipsch har egna stativ i svart som är 71cm höga och ligger som tillbehör i produkten.



Skrivet av Jonny 2023-06-03
Senast ändrad: 2023-06-08


Visad 758 gånger