Högtalare är, och kommer alltid att vara en stor del av upplevelsen i en hembio. Tyvärr så har högtalaren glömts bort lite de senaste åren när många har lagt sina slantar på fina TV-apparater. I den här artikeln tänkte vi förklara varför det är så mycket roligare med en uppsättning riktiga högtalare och vad man behöver för att komma igång.
Om man vrider tillbaka klockan
Du har säkert hört talas om Dolby och DTS, antingen på bio eller så har du kanske sett loggorna på en DVD-film. Dolby Laboratoriesoch och DTS skulle man kunna ange som en av anledningarna till att hembio blivit så stort. Dolby tex. började med filmljud på bio och letade sig senare över till hemmen med ljudformat för laserdisc och VHS men det var i och med DVD som de verkligen fick visa vad de kunde.
Dolby Surround var hett på bio i slutet av 1970-talet och skulle lite enkelt kunna förklaras som ett stereospår (2 kanaler, vänster och höger fram) där man hade bakat in en surroundkanal (ljud som kommer bakifrån). Upplevelsen på bio när Luke Skywalker och Darth Vader kom svepande i sina rymdskepp höjdes en nivå från det gamla stereoljudet och man tog fram en liknande lösning för VHS men där nöjde sig de flesta fortfarande med stereoljud.
Nu för tiden är det sällan mindre än 6 olika ljudkanaler (5.1) på Blu-Ray vilket kräver minst 6 högtalare för att komma till sin rätta. Att nästan alla TV-apparater bara har två inbyggda högtalare gör att många går miste om något viktigt och det är känslan av att befinna sig mitt i filmens handling.
2 högtalare (stereoljud = 2.0)
De inbyggda högtalarna i en modern TV duger bra till Rapport och Debatt men inte till så mycket mer. Om man är ute efter en enklare lösning så kan ett 2-kanalssystem göra susen och göra ett stort lyft från TV:ns platta och lite tråkiga ljud.
3 högtalare (stereoljud med subwoofer = 2.1)
Nästa steg kan vara att koppla in en subwoofer till förstärkaren om den har en utgång för det. En subwoofer är en högtalare som har en enda uppgift och det är att spela de lägsta frekvenserna (bas i musik, åska, explsioner osv). Här får men en ny dimension i sitt tittande då filmen plötsligt inte bara syns utan även känns. De första filmerna efter att man har köpt en subwoofer brukar vara magiska.
Kanalen som bär på de lägsta frekvenserna kallas för LFE-kanal, Low Frequency Effect, och anges alltid som punkt 1 (.1) i ett ljudspår. Ljudformatet Dolby Digital 5.1 berättar för oss att det finns en separat LFE-kanal. Samma sak med Dolby True HD 7.1 osv.
6 högtalare (riktigt surroundljud = 5.1)
Sex ljudkanaler är det mest vanliga man ser hemma hos folk idag och är det som HDTV, Blu-Ray, spelkonsoler mm. använder sig av i första hand. Har man inte 6 högtalare så görs ljudet om för att passa det antal högtalare man har i sin hembio/TV-rum.
5.1 betyder att det finns fem fullfrekvenskanaler och en LFE-kanal. De fem kanalerna är vänster fram, center, höger fram, höger bak och vänster bak.
För att kunna återge ljudet från alla kanaler behöver vi dels lika många högtalare (det finns massor av färdiga lösningar från högtalartillverkarna) och dels en surroundförstärkare som vi kopplar högtalarna till. Ett 5.1-paket med satellithögtalare och en aktiv subwoofer (aktiv innebär att subwoofern har ett eget slutsteg/förstärkare) är absolut det minsta man bör ha i sin hembio. De finns i flera olika storlekar och för alla plånböcker. Från ett par tusen upp till hundratusen kronor (det finns ännu dyrare…).
Dessa högtalarpaket lämpar sig ypperligt för film och TV-tittande men man måste upp en bit i pris för att även musik ska låta riktigt bra. Från 10-15.000:- får man mycket för pengarna, men för den som kräver mer och vill ha rejäla fronthögtalare för sin musik så har nästan alla högtalarserier som vi säljer en eller flera separata centerhögtalare som är klangmatchade vilket gör att den viktiga dialogen i en film flyter sömlöst mellan de tre fronthögtalarna.
För surroundkanalerna finns det också speciella högtalare som passar ihop med de andra i samma serie. Hembiobutikens rekommendation är att i första hand välja högtalare från samma serie och i andra hand från samma tillverkare.
8 högtalare (surroundljud = 7.1)
7.1 är inte så avancerat som det låter, man har bara lagt till två st extra surroundkanaler för att få en ännu bättre ljudbild bakom tittaren. Är du en tvättäkta hembiofantast finns det inget att tveka om då många nya filmer på Blu-Ray har 7.1-spår för ljudet och det tar en onekligen det där sista lilla steget till den maximala filmupplevelsen.
Men jag ser paket som heter 7.1.2?
Det stämmer bra! Teknologin går snabbt framåt och idag har vi något som kallas objektbaserat ljud. Med s.k "höjd-högtalare" kan filmskapare placera olika ljudeffekter var som helt i lyssningsrummet och flytta det i tre dimensioner. Så den sista siffran i 7.1.2 är alltså höjd-högtalaren, även kallad Atmos-kanal (Dolby
Atmos är Dolbys ljudformat för objektbaserat ljud). Atmos-högtalare kan man installera på tre olika sätt.
1. Fälla in högtalare i taket
Den bästa och mest diskreta lösningen är att fälla in högtalarna i taket, s.k takhögtalare eller inceiling-högtalare. Detta är även det alternativet som kräver mest jobb då man behöver såga hål i taket eller sänka taket för infällnad. För bäst prestanda ska högtalarna även ha en backbox, eller vara inkapslad, så ljud inte läcker ut.
2. Utanpåliggande högtalare i taket
Då effekten av Dolby Atmos är bäst när man har en fysisk högtalare som sitter ovanför dig, har det börjat komma fler lösningar för högtalare som sitter på taket istället för i taket. Med hjälp av smarta takfästen, eller flexibla vägghögtalare som sitter i hörnen, får man en övertygande Atmos-upplevelse utan att behöva sänka tak eller såga hål.
3. Dolby Enabled speakers
I de fallen där taket helt enkelt är no-no har vissa tillverkat s.k Dolby Enabled-speakers. Högtalare som ställs direkt ovanpå dina fronthögtalare och har ett element riktat snett uppåt för att ljudet ska studsa i taket och reflektera vid din lyssningsposition. Detta ger självklart inte samma effekt av det objektbaserade ljudet då högtalarna inte sitter ovanför dig, men man får fortfarande en bra 3D-känsla och en snygg installation utan att behöva röra taket.
Det finns vissa saker man ska tänka på när det gäller placering av Atmos-högtalare, därför har vi skrivit en separat artikel som berör detta ämne som kan hittas
här.
Dipolär och bipolär
Vi ska inte grotta ner oss alldeles för mycket i tekniska termer, men två begrepp som kan vara intressanta att känna till är bipolära och dipolära högtalare. Det är en teknik för surroundkanalerna och bidrar till att låta mer som en omgivning av ljud snarare än att ett par högtalare spelar på varsin sida.
En bipolär högtalare har sina element på sidan och de är kopplad i fas med varandra så att de spelar samma sak samtidigt men åt varsitt håll. En dipolär högtalare ser på utsidan likadan ut som en bipolär men invändigt har man kopplat elementen ur fas med varandra för att sprida ljudet ännu mer diffust. De flesta modeller idag har en "switch" för att själv välja om högtalaren ska vara Dipol eller Bipol.
Aktiva högtalare
Det som skiljer en aktiv högtalare med en "vanlig" högtalare är att de aktiva har en egen förstärkare inbyggt. Dvs. att de inte behöver någon extern förstärkare, allt sköts i själva högtalaren. De är även utrustade med egen DAC, streamingstöd, analoga och digitala in/utgångar etc.
Detta låter ju jättebra tänker man, men den aktiva högtalaren har inte riktigt tagit över marknaden med storm från de klassiska högtalarna. Fördelen med den klassiska passiva lösningen är att man kan kombinera allt från olika förstärkare, DAC:ar, kablar och högtalare för att få ljudet att låta precis som du vill. Och fördelen med aktiva högtalare blir självklart att man får ett komplett system som tar minimalt med plats.
In-wall/Inbyggnadshögtalare
På senare år har kvalitén och intresset för inbyggnadshögtalare ökat markant. Ljudet har blivit så pass bra att de fungerar även i hembios med högre ambitioner. Med ett inbyggnadsdjup på ca 9-10 cm krävs det inga direkta specialkunskaper för att monteras. En viktig detalj för ljudkvalitén är att lådan får rätt storlek och vi hjälper självklart till med den lilla detaljen.
Summering
Som ni märker finns det en hel del olika produkter på marknaden och det är inte enkelt att hitta rätt. Kontakta oss via mejl / telefon eller boka ett möte i butik med våra experter för att hitta rätt produkter till just dig och dina behov!
Uppdaterad 2021-05-18 av Jens