Din kundvagn är tom

Multiroom - Musik i alla rum

Skapad: 2013-04-24

Tänk dig att kunna lyssna på musik i god kvalitet i hela hemmet från källor som tex Spotify, Wimp, radio eller ditt digitala musikbibliotek på datorn eller kanske en NAS. Det är tanken bakom ett så kallat distribuerat ljudsystem, populärt benämnt multiroom. Estetiskt tilltalande med tex infällda högtalare och komponenter undangömda i ett skåp eller en garderob.

På Hembiobutiken har vi lång erfarenhet av multiroom och erbjuder ett brett sortiment av produkter och lösningar.

Multiroomsystem för nybygge eller befintligt boende

När du bygger ett nytt hus eller renoverar ett gammalt har du perfekta förutsättningar för att dölja kablar i väggar och tak vilket gör att du kan välja bland flera olika multiroomsystem. De finns skillnader mellan de olika systemen så här går vi igenom vad du skall tänka på inför ditt val av multiroomsystem.
Har du inga planer på att renovera eller kanske bor i något nybyggt så har vi flera olika trådlösa lösningar som ger dig ljud där du vill. Kontakta oss via mail, telefon eller kom förbi någon av våra butiker för en demonstration. Vi kommer inom kort att skriva en artikel om trådlösa multiroomlösningar och berätta vilka möjligheter som finns.

Vilka komponenter ingår i ett multiroomsystem?

Normalt är det sex komponenter som får systemet att fungera:

1. Styrpanel

2. Högtalare

3. Ev. anslutningspanel för lokal källa

4. Styrapplikation för Android, iOS (iPhone, iPad…) etc

5. Centralenhet

6. Förstärkare



Styrpanel

Med styrpanelen startar du med ett knappatryck musiken i det rum du befinner dig i. Du kan även styra vad du vill lyssna på och höja eller sänka ljudet. I de mer påkostade multiroomsystemen kan du även se tex vilken radiostation du lyssnar på, vilken låt som spelas och navigera mellan låtlistor mm.
Styrpanelerna finns i olika utföranden, färger och storlekar. Viktigast är att styrpanelen är kompatibel med din centralenhet.

Högtalare



Högtalare behövs naturligtvis för att skapa ljudet. Vilka högtalare du väljer spelar dock ingen roll, alla passar. Inwall- och inceilinghögtalare är populärast vid nybyggnation och renovering. De är prisvärda, ger riktigt bra ljudkvalitet om man väljer rätt modell och kan installeras väldigt diskret för den som önskar. Det går utmärkt att använda fler än två högtalarei varje rum/zon förutsatt att förstärkaren är kraftfull nog att driva dem.
Inwallhögtalare placeras lämpligast i öronhöjd och inceiling placeras i par ovanför lyssningspositionen (de sprider ljudet ungefär som en lampa lyser). I vissa zoner (tvättstuga, badrum etc.) kan det räcka med en högtalare.

Anslutningspanel för lokal källa


En anslutningspanel för lokal källa används när man vill koppla in något som enbart ska spela i det rum/den zon man befinner sig i. Det kan vara en tex en TV, en dator eller mobiltelefon . Anslutningspanelerna har oftast analog signalingång men det finns även de med både analoga och digitala ingångar.

Styrapplikation för Android och iOS


Många multiroomsystem har applikationer för att kunna styra val av musik, volym mm. Vi rekommenderar dock inte att man enbart använder sig av ett rent applikationsstyrt system utan att man alltid har en kombination med styrpaneler i väggen tillsammans med applikation. Applikationen använder man när man ska sätta sig och välja musik och styrpanelen för vardagsbruk. Har man en radio som källa till systemet så räcker det med ett snabbt knapptryck på styrpanelen för att få musik i rummet.

Centralenhet


Hjärtat i ett multiroomsystem är centralenheten och till din kopplar man sina källor och styrpaneler. Om centralenheten har en inbyggd förstärkare kopplas även högtalarna hit. Centralenheten gömmer man därför med fördel i ett skåp, en garderob eller ett teknikrum. Oavsett vart så ska utrymmet vara väl ventilerat och det ska finnas plats för gott om kablar.

Förstärkare

Sist men inte minst behöver vi en förstärkare (om den inte är inbygg i centralenheten så klart) för att få liv i högtalarna. En del system har som sagt förstärkaren i centralenheten och andra har dem i sina styrpaneler. Det finns även multiroomsystem där man har separerat det helt och där centralenheten agerar försteg till ett separat multikanalslutsteg. Varje högtalare ansluts då mot en kanal så för ett system med 6 par högtalare krävs ett 12-kanalsslutsteg. Vid förstärkarval så är det en fördel med komponenter som drar lite ström och som inte alstrar för mycket värme ur hållbarhetssynvinkel.

Hur kopplar man ihop det?

Det vanligaste är att dra högtalarkabel från centralenheten till varje enskild högtalare och Cat5-kabel (vanlig nätverkskabel) från centralenheten till styrpanelen. En lokal anslutningspanel kopplas normalt till den lokala styrpanelen.
Det kan skilja en hel del mellan olika system så därför tar du med fördel kontakt med oss så tidigt som möjligt i ditt projekt så att vi kan hjälpa dig att få den lösning du vill ha. Vi hjälper dig med råd och information och för den som önskar kan vi även bistå med tjänster för ritningar och installation.

Kontakta oss

Vill du veta mer om vilka möjligheter som finns så tveka inte att kontakt oss! Skicka gärna ett mail med så mycket info som möjligt. Här är information vi gärna tar emot för att kunna ge så bra hjälp som möjligt:

- Namn
- Telefonnummer


- Antal boende i hushållet
- Önskat antal musikzoner
- Önskat antal zoner med inbyggda högtalare för tak
- Önskat antal zoner med inbyggda högtalare för vägg
- Antal zoner med befintliga högtalare

- Källor: Tex 2 x Spotify, 1 lokal TV, 1 CD-spelare osv

- Övrig information



Skrivet av Mattias 2013-04-24


Visad 61.571 gånger