Din kundvagn är tom

Subwoofers

Senast ändrad: 2023-04-28



Varför behöver jag en subwoofer?

En subwoofer spelar de djupaste spåren som en traditionell högtalare har väldigt svårt att återge. Det gör ofta mycket för både film och musik när en väl artikulerad bas blir fundamentet som ljudspåret kan stå på.

Att känna och höra när enorma skyskrapor rasar omkring dig, pansarvagnar rullar fram i ruinerna och får marken att skaka, eller när ett omöjligt stort rymdskepp accelererar så det nästan slits itu omkring dig är starka upplevelser. Eller ska vara. Basspåret är fundamentet som får musiken att leva omkring dig och som får filmscenerna att kännas realistiska. Men många upplever också att det är den svåraste pusselbiten att få på plats.

Rapp eller djup bas - måste man välja?

I de lägre prisklasserna är det alltid en kompromiss då det helt enkelt är för kostsamt att tillverka en subwoofer som är bra på allt. Ofta är de baslådorna inte så följsamma och blir brötiga tillsammans med musik. Till film fungerar de generellt bättre, förutsatt att man inte har för höga krav på distortionsnivån (det vill säga hur rent den spelar). Mindre element kan ofta ha lite högre upplösning i ljudet medan de större lådorna går djupare men blir långsammare och tappar mycket i detalj. Därför lämpar de sig inte lika bra för musik. Ett trumsolo ska vara snärtigt och inte låta som att du sitter på första parkett till ett vulkanutbrott.

Dessa samband förändras när man kommer upp på de mer påkostade baslådorna. Mindre element kan fortfarande spela djupt medan större element blir rappare. En avancerad subwoofer fungerar utmärkt till både musik och film.

Vad gör basporten?

En basport är ett större hål i en baslåda som låter luft passera in och ut fritt. Det kan också röra sig om tre hål, som på PB-16 Ultra här ovan. I en välbyggd subwoofer med basport får man generellt högre ljudtryck och kan spela längre ner i frekvenserna. Medan i en subwoofer utan basport så kämpar slutstegen hårdare för att förflytta elementet i vissa frekvenser.

Många anser att en subwoofer med en basport inte är lika bra på musik. Det är väl sant i viss mån när det gäller billigare modeller. Men med dagens enormt kraftfulla baslådor från SVS fungerar både sluten och öppen låda ypperligt. Skillnaden är att en modell med basport får en fasförskjutning i de allra lägsta frekvenserna som knappt är märkbar, men extremt få låtar har någon bas under 30 hz så det är inte realistiskt ett problem i musik. Har man möjlighet är därför alltid en större portad låda från SVS att föredra.

Varför spelar det roll hur man placerar basen?

Basfrekvenser är långa ljudvågor och studsar runt mycket. De interagerar med rummets längd, höjd och bredd vilket resulterar i att specifika frekvenser förstärks och andra tappar energi på olika platser. Beroende på rummets dimensioner kommer alltså olika frekvenser påverkas.

Genom flytta på subwoofern så förändras hur den interagerar med basvågorna i lyssningspositionen. Detta kan också till viss mån justeras genom den automatiska kalibreringen i din förstärkare. Men förstärkaren har stora begränsningar i vad den kan påverka - därför är det viktigt att den har så bra förutsättningar som möjligt.

Hjälp! Jag kan inte flytta basen!

I många vardagsrum kan det vara väldigt svårt att hitta en annan plats eller placera baslådan optimalt. Det är inget att oroa sig över. Det handlar om att göra det bästa med förutsättningarna man har. Ett annat alternativ då kan vara att hitta en bättre lyssningsposition i soffan. Genom att bara flytta sig någon meter kan det göra stor skillnad i hur bra ljudet blir.
Vi har varit med om fall där ena personen i ett par upplever att det är för mycket bas och den andra att det är alldeles för lite. Prova då att byta sittposition! Ni kan båda ha rätt.


Illustration av ljudtryck vid 75 Hz i mindre rum. Bild från comsol.com vars programvara kan användas för att simulera rumsakustik.


Bra utgångspositioner - tips från SVS

Hur basen placeras skiljer sig som sagt från rum till rum. Men det finns några enkla positioner man kan börja testa med om man har en ensam subwoofer.

Frontplacering

Placera basen mellan centern och någon av frontarna. Detta alternativet skapar bäst möjlighet för basen att smälta ihop med de främre högtalarna. När basen är ordentligt placerad kommer det kännas som basen kommer från alla håll och du placeras mitt i musiken eller filmen. Om du hör vilket håll ljudet kommer ifrån så testa om det blir bättre med basen mellan andra högtalaren och centern.

Hörnplacering

Ett annat alternativ är att du placerar basen i något av rummets hörn. Det aktiverar alla potentiella rumsnoder vilket resulterar i tätare mönster av basförstärkning i rummet. Detta minskar chansen att du får utsläckningar på lyssningspositionen. Nackdelen är att det kan ge för mycket förstärkning och ljudet kan bli boomigt eller ojämnt.

Kryptekniken

Om ingen av ovanstående placeringar fungerar kan det vara dags för kryptekniken. De flesta ljudnerdar har vid något tillfälle provat den. Placera baslådan i lyssningspositionen, dvs i fåtöljen eller soffan om det är där ni sitter. Sätt en låt med bra basspår på repeat. Lyssna därefter med örat ungefär i positionen där subwoofern kommer stå på golvet på flera olika platser tills du hör en plats det låter bra. När du sedan flyttar subwoofern dit kommer det inverterat att låta bra i lyssningspositionen.

Frontplacering med en subwoofer. Bild från SVS.





Hörnplacering med en subwoofer, bild från SVS.






Kryptekniken in action. Se upp för ryggskott!





Fler basar = bättre kvalitet på ljudet?

Genom att ha flera basar i rummet skapas flera och därmed tätare rumsnoder. Där ena basen inte får till ljudet kan den andra täcka upp. Det gör stor skillnad att gå från en bas till två om man har problem med ljudet i lyssningspositionen. Notera att man vanligtvis inte skaffar sig en andra bas för att spela högre. Vill man ha högre ljud lönar det sig mycket mer att gå upp på en större modell snarare än att skaffa två stycken av samma.

Värt att beakta är att många förstärkare inte kalibrerar två basar separat trots att de har två stycken subwooferutgångar. Det beror på att det egentligen är en enda baskanal som splittats internt till två uttag. Är de mer påkostade kan de justera basarna mot varandra och därmed kalibrera för mer avvikelser.

Bästa placeringen med två basar

Det finns många olika sätt för att maximera ljudtrycket och skapa så jämn återgivning av basen som möjligt. Det här är våra tre tips.

Frontplacering
Genom att placera basarna längs med framväggen, ca en fjärdedel in från hörnena får du potentiellt det bästa från två världar. Jämn bas såväl som bra ljudtryck. Detta gifter sig oftast bäst med frontarna när man kör ren musik.

Mitten av främre och bakre väggen
Många tester har kommit fram till att den bästa placeringen av två basar är att placera dem mitt mot varandra längs med framväggen och bakväggen. De kan då kompensera för varandras svagheter och täcka upp fler frekvenser. Det ger en jämn återgivning.

Placering i motsatta hörn
Genom att placera ena basen ett av de främre hörnena i rummet och den andra i det bakre hörnen kommer du att aktivera så många rumsnoder som möjligt och skapa ett tätt mönster av rumsnoder. Till skillnad från att placera båda subbarna i främre hörnena ger detta oftast jämnare bas.

Stoppa oönskade vibrationer

Baslådor ger ifrån sig mycket energi. En del av denna energin kan absorberas av ytor eller spridas genom golvet som basen står på. Om du upplever att basen skramlar i vissa frekvenser så dubbelkolla att det inte rör sig om vibrationer i tavlor eller skåp. Ett effektivt sätt att förbättra ljudet och minska missljud är att minimera energin som överförs från basen till golvet.

Ett vanligt sätt att göra detta är att köpa in en trädgårdsplatta av betong eller dylikt. Måla den i en tjusig färg och därefter köpa vibrationsdämpande kuddar och ställa den på. Ett annat alternativ är att köpa SVS Soundpath dämpfötter, det är i princip tjocka dämpande gummifötter som absorberar rörelseenergin från baslådan innan den sprids vidare i golvet. De fungerar till merparten av alla märken. Kolla bara så att subwoofern har m6 eller m8 infästning till fötterna.

Basfällor

Det är inte helt lätt att ta bort oönskad ljudenergi i de lägre frekvenserna. Men vill man arbeta med att minska energin i frekvenser som resonerar mycket i rummet kan man bygga eller köpa basfällor. Det är ganska stora lådor som byggs med bestämda dimensioner för att fånga ett smalt frekvensomfång. Ett annat alternativ är Vicoustics variabla basfällor där du kan köpa en färdig produkt som du justerar längden på för att fånga basfrekvenser mellan 50 till 100 Hz.
Du kan läsa mer om hur du arbetar med akustiken i rummet här.

Så får du bättre ljud hemma

Lär dig mer om hur du förbättrar din upplevelse.

Del 1. Därför behöver du en bra förstärkare
Del 2. Placering av subwoofer
Del 3. Akustik

Gillade du artikeln? Hittade du något du inte håller med om? Är det något annat du skulle vilja läsa om?

Ser mer om vårt stora utbud av Subwoofers!
Kontakta oss och låt oss veta vad du önskar läsa mer om framöver!


Skrivet av Harald 2015-01-15
Senast ändrad: 2023-04-28


Visad 139.607 gånger