Att ha ett eget biorum, dedikerat för film, är det många som drömmer om.
Det är desto färre som faktiskt går hela vägen och bygger eget biorum. Många tycker att de inte har platsen för att ta ett helt rum enbart till detta. En del vill inte bygga in sig i en grotta utan kunna leva i rummet som ett vardagsrum.
Tänk om någon sa att det faktiskt går att kombinera?
Att bygga biorum innebär många fördelar för bild, ljudet och själva upplevelsen. Men själva upplevelsen kan betyda så många olika saker för olika personer. Det behöver inte alltid vara svarta väggar och svarta tak för att nå hela vägen. Temat kan vara olika, och det är okej. Det gäller bara att veta vilka fällor man inte bör gå i och att från början bestämma sig för hur man vill använda rummet.
Vi på Hembiobutiken kan hjälpa dig med allt ifrån de det grundläggande tänket till produktval, design och byggnation av hela ditt rum. Kontakta oss så tar vi fram en bra offert för ditt biorum.Vill du bli inspirerad av biorum i premiumnivå, följ då denna länk.
Fördelarna är som sagt enorma för bild, ljud och den totala upplevelsen. Men vad är egentligen fördelarna?
Hemmabioljudet kan kontrolleras till fullo om akustikbehandling görs rätt. I ett biorum finns det många lösningar för detta. Framförallt brukar vi använda oss av en lösning där tyg spänns upp framför diffusorer och absorbenter. Det ger ett rent intryck och färgtemat är enkelt att ordna på många sätt.
Bildkvalitén kan även kontrolleras. I biorum finns ofta inga fönster eller infallande ljus. Utöver detta brukar väggfärger hållas till mindre reflekterande och detsamma gäller tak. På så sätt kan en projektor monteras och ge maximal upplevelse med en stor bild. Viktigt att komma ihåg är att man inte måste måla allt svart utan man kan tänka ju mörkare desto bättre men färg går absolut att få in om man vill.
Känslan. Att gå in i sitt eget byggda biorum ger den där förväntningen om att något kul snart kommer att hända. Popcornen är varma, draperiet åker undan och Warner Bros signatur körs igång... Hemma hos dig!
Utöver dessa tre punkter finns det massor av fler fördelar för varje punkt. Till exempel kan du jobba med exakta vinklar för de standarder som gäller när filmljud mixas (THX, Dolby, DTS, Aura mfl) och här kommer vi till en viktig punkt. Det finns standarder. De är inte bara en guide för att komma nära en bra lösning, de är gjorda för att du ska kunna få en upplevelse så som den är tänkt att upplevas.
Många bildintresserade känner till en standard som heter ISF. Det är en standard för hur bilden ska visas. Färger, kontrast mm ska hålla rätt nivå för rätt slutresultat. Men utöver detta finns ju självklart standards för ljudet. Vilka nivåer ska uppnås, vilka vinklar gäller för att ljudet ska levereras i rätt timing och nivå osv. Sen ställer det inte bara krav på hur bra du bygger rummet och den slutkalibrering som görs. Det ställer ju givetvis krav på att produkterna du köper faktiskt klarar av detta.
Projektor och duk ska kunna vara helt färgkorrekt och dessutom ska projektorn vara förberedd för kalibrering enligt ISF.
Högtalare och förstärkare ska vara rätt för rummet och klara av det som faktiskt krävs av dem. Utöver detta är positionen för högtalarna kritisk och det gör en stor skillnad på att ha dem rätt.
När alla delar är på plats så är det bara att sitta ner och njuta!
Vill du veta vad som går att göra i ett dedikerat rum kan du antingen kontakta oss via mail [email protected] eller telefon 031-456000 / 08-6511770 eller allra helst boka en personlig demonstration i någon av våra butiker eller digitalt.
Steg 1: Planering
Det första du bör göra är att sätta målet. Hur ska rummet användas?
Är det bara till för att titta på film eller ska det även vara ett vardagsrum där du kan spela kort med familjen. När detta är gjort måste planeringen göras, vilka steg, hur du tar dig dit.
Det är inte alla som kanske har möjlighet att göra hela rummet på en gång, utan tar det stegvis. Då är det viktigt att veta hur slutresultatet ska bli, men även vilka steg som bör tas först och vilka som kan vänta. Vilka åtgärder är kritiska att göra innan vissa väggar byggs, vad vill du inte komma på i efterhand osv. Alla projekt är olika och här finns inga standardsvar. Men värt att tänka på är saker som till exempel, ventilation och isolering (ljudnivå framförallt), brandlarm som är kopplat med övriga rum, vart elektroniken ska stå osv. Belysning, akustik, högtalarplacering, styrsystem samt kabeldragning. Det sistnämnda förtjänar att få några extra utropstecken. Dra hellre mer kabel än för lite.
Nu går vi över till Dolby Atmos, DTS:X, Auro 3D. Det kräver fler högtalare. I vissa fall många fler högtalare. Så att ge rummet möjlighet att växa är också något du bör ta med i beräkningen. I det här skedet finns vi med som bollplank, att komma igång innefattar många svåra beslut och potentiella fallgropar. Tillsamman kan vi undvika dem och ha en komplett lösning planerad redan från start.
Det är också i detta skede det är absolut bästa att komma till oss om man vill ha hjälp med hela sitt projekt. Så fort det börjar byggas blir alla eventuella ändringar vi rekommenderar svårare att få in.
Steg 2: Val av system
Det finns många varianter och frågan är vad du prioriterar. Ska det vara fokus på filmljud eller hifi i flera kanaler? Olika system gör olika saker olika bra.
Filmljud
Här vill man uppnå ett så rent och realistiskt det bara kan. Det finns få system som rår på de dedikerade filmljudstillverkarnas i detta avseende. Få högtalare kan ge ett så rått och naturtroget ljud som dessa. Och dessutom med fantastiskt ljudtryck. Dessa är perfekta när det gäller just standarder för biorum och när man väljer att bygga utifrån dem. Gör konceptet efter standards och du får ett system som får armarna att knottras av närvaro.
Dessa rum byggs oftast med en så kallad baffelvägg och ljudtransparent duk, något som ger dig ljudet från rätt ställe i bilden och en betydande skillnad i akustik för rummet. Tanken med baffelvägg är att hela väggen blir en förlängning av högtalaren och således ingen första reflex i frontväggen. Har man av olika anledningar svårt att bygga en baffelvägg finns det andra vägar att gå men återigen krävs det planering och kunskap för att få till ett hårresande resultat.
Flerkanalig Hifi
Men om du är ute efter flerkanalig hifi så finns det fler faktorer att räkna med. Alla kanske inte vill ha det mest realistiska ljudet utan något som smörjer dina öron med något annat. Dessutom jobbar en vanlig hifi-högtalare inte med samma standarder så där finns inte samma krav på hur mycket ljudnivå de ska klara av att leverera. Här är allting med andra ord mer subjektivt, det är du som lyssnare som avgör vilket ljud du gillar.
Även här går det att bygga med baffelvägg, men den som köper en hifi-högtalare vill oftast ha den synlig då det är en vacker möbel i sig. Dessutom brukar baffelväggen bli en ganska krånglig historia med stora golvhögtalare och man förlorar möjligheten att trimma in placeringen av högtalaren som många hifi-högtalare kräver för att prestera optimalt.
Det är dock inte enbart högtalarna som skiljer sig åt i dessa fall utan även hur du bygger rummet.
Akustiken anpassas också efter vilken lösning du är ute efter. Det här är dock riktlinjer. Den förstnämnda varianten är naturligtvis fantastiskt bra på musik precis som den sistnämnda är på film. Men det du prioriterar bör kanske optimeras åt det ena eller andra hållet.
Baffelvägg med duk?
När du bygger baffelvägg och ska gömma högtalarna bakom duken kräver det en speciell duk. De kallas ljudtransparent duk. Här finns många varianter, men ganska få som faktiskt är riktigt bra. Om vi nu pratar färgkorrekt bildåtergivning, så ska detta material även vara korrekt i ljudåtergivning. Vi vill ju inte sätta in fina högtalare bakom duken för att sen påverkas av dukens genomsläppning. Här är det alltså viktigt att ha en duk som är helt frekvensneutral och i dagsläget vill vi nästan hävda att det vore dumt att inte titta på en variant som klarar Ultra HD-upplösning (4K).
Förstärkare och kringutrustning
Elektroniken är minst lika viktig att välja rätt som övriga komponenter. Den ska passa din utrustning och inte vara en flaskhals. Den ska dessutom ha de funktioner du vill ha. Utöver detta ska den helst ta så lite plats som möjligt. Försök alltid, så gott det går, att bygga ett eget utrymme för elektroniken någon annanstans än i själva rummet.
Förutom att det är lampor som lyser i rummet (otroligt störande när du vill ha det helt mörkt) så alstrar de värme och har ibland en massa oväsen för sig. Allra helst monteras de i rack i ett eget skrymsle som gör det enkelt att koppla och montera in ny utrustning eller byta ut komponenter.
Styrning
Hur ska allt styras då? Här finns det en uppsjö med lösningar, alltifrån enklare fjärrkontroller till avancerade styrsystem som inte bara låter dig styra volym och play utan kan ta kontroll över belysning, värme och kommunikation med resten av huset.
Med vår långa och breda erfarenhet kan vi lotsa dig genom alla val och hitta ett system som dels passar rummet, användningsområdet och inte minst budgeten.
Steg 3: Akustik - Varför och hur gör man
Akustiken i rummet kan göra ditt rum till en dröm, eller mardröm.
Detta är något som kan tas reda på redan innan rummet byggs. Dels på måtten i rummet och vilken typ av system man planerar att sätta in. Grundakustiken kommer från rummets mått och ofta vad själva konstruktionen är byggd i för material: gips, betong eller trä. Inget är bättre eller sämre men det ger olika grundförutsättningar som man måste tackla på bästa sätt.
Anledningen till att akustik är en så viktig del är för att man vill undvika att låta rummet bestämma hur högtalarna låter och i nästa steg hur filmen låter, det är filmen som ska bestämma och inget annat! Om man struntar i akustiken kan man lätt få ett antingen basfattigt rum eller ett där basen tar över helt. Har man lite tur kanske basen låter okej redan från början men istället låter högtalarna vasst och alldeles för olika. Man har helt enkelt inte kontroll över ljudet utan rummet har kontrollen.
Det viktigaste med akustik är att man gör rätt.
Man behöver inte göra allt på en gång men de steg man tar ska vara steg mot den helhet som man i slutänden vill uppnå för bästa resultat. För optimal akustik, oavsett om rummet ska användas till multikanal hifi eller bio, använder vi oss av både dämpning och diffusering men på olika sätt beroende på var fokus för just ditt rum ligger. Oavsett i vilken utsträckning man väljer att göra det kan vi bara konstatera att det är en väldigt avgörande del i hur bra rummet kommer låta. Med rätt hjälp och rätt produkter ger du din anläggning de bästa förutsättningarna i just ditt rum.
Akustik är kanske det lurigaste att få till rätt på ett kostnadseffektivt sätt, vi har olika beprövade metoder beroende på just ditt rums förutsättningar. Här vill vi hjälpa dig att göra rätt val baserat på rätt faktorer!
Steg 4: Design
Även om fokus i just detta rum nästan alltid ligger på att maximera upplevelsen av film och kanske musik så vinner man mycket i trivsel och känsla om man tänker till lite när det kommer till design.
Planera det estetiska
Rummet ska vara trevligt att vara i både när man tittar på film och när man gör i ordning för att titta på film. Fundera ut redan i början av planeringen om du vill ha ett tydligt tema, det kan vara en favoritfilm, en färg eller en viss typ av inredningstyp. Ibland kanske temat är så viktigt att man måste anpassa resten av rummet efter temat och då är det extra viktigt att detta tas med i beräkningarna redan från början.
Tycker du om Batman? Gör som den här biobyggaren, skapa en egen "Batcave"!
Oavsett om man har ett tydligt tema eller bara väljer en viss färgpalett så finns det vissa grundläggande delar vi vill ta upp.
Öppet och synligt eller stängda väggar, precis som vi skrev lite tidigare i artikeln så kan man täcka över både högtalare och akustikbehandling med tyg utan att kompromissa med resultatet. Detta ger ett rent och snyggt uttryck och du kan själv välja färg och mönster på tyget istället för att måla väggen bakom.
Vill man istället ha en lite hårdare och kanske mer proffs-orienterad look kan man istället låta allt vara synligt men istället välja produkter som passar in i miljön. Valet är helt upp till dig men det gäller även här att ha en plan och jobba utifrån den redan från början.
Belysning
Belysning är en mycket viktig fråga, speciellt i ett mörkt rum utan fönster. Dels handlar det om den rent praktiska aspekten när man till exempel behöver städa eller fixa med något, men även när man kanske vill göra något i rummet som inte har med film att göra, kanske spela ett spel eller läsa en bok.
När man sen tittar på film kan det vara smidigt att ha lite ledljus nere vid golvet så man hittar ut om man ska besöka kiosken eller toaletten under filmen. Väljer man att bygga ut väggarna och ner taket finns det massor med möjligheter till lekfull, praktisk och snygg belysning. Kom ihåg att det kan vara en del av temat och styras från samma fjärr som resten av systemet om du vill. Vi har allt ifrån själva lamporna till styrsystemet för att integrera det i ditt system.
Sittplatser och placering
Också väldigt viktig punkt att ta med i planeringen. Hur många ska det vara, ska man ha flera rader och ska det byggas en eller flera nivåer i rummet.
Det finns inga rätt eller fel men placering av högtalare och akustik påverkas av hur du vill sitta när du ska titta på film. Se även här till att ha en plan från start så ditt rum blir så bra som möjligt.
Lätt att glömma
Det finns det några praktiska aspekter vi vill tipsa om. När man har en bra bio spelar man ofta på hög volym vilket kan störa de som inte tittar på film den dagen.
Tänk därför på att ljudisolera ditt rum så mycket det går. De vanligaste punkterna där ljudet smiter ut ur rummet är via ventilationen och dörren.
Ventilationen kan vara svår att rå på om man inte själv kan välja redan från start att ha den direkt ut ur huset. Dörren däremot kan man med fördel antingen klä in med dämpning och tyg eller helt enkelt byta till en ljudisolerad. Det sista tipset är brandvarnare som är kopplade till resten av huset som du får reda på om popcornen står och bränns vid på spisen innan det är för sent.
Design har mycket att göra med tycke och smak och här ligger i regel alla beslut på dig, vår uppgift blir att ge dig idéer och inspiration. Så fort det finns ett tema att följa handlar det för oss om att hjälpa dig få fram temat tydligt utan att det påverkar rummets prestanda negativt. Det kan vara utmanande men det finns inget som är så belönande som ett rum med karaktär och personlighet som samtidigt levererar en otrolig upplevelse.
Vad kostar ett biorum?
Ett biorum består i ett antal olika komponenter. Varje komponent kan anpassas efter målbudget. Till det kommer arbetskostnader och tjänster vilket då kan anpassas till att helt hanteras av dig som kund eller av oss som projektör och utförare. Det är därför en stor spridning på vad ett biorum kan kosta. Ett biorum som byggs enligt stegen ovan, med akustikbehandling bör man dock ha en budget på minst 100.000:-. Ett mellanklass "äkta" biorum kan ha en budget runt 500.000:- och ett högpresterande high-end rum kan ha en budget mellan 1 och 5 miljoner. Vi har skapat och levererat lösningar inom alla dessa segment och hjälper dig hela vägen igenom projektet och att anpassa nivåerna på ingående komponenter så att slutresultatet får bra prestanda för den budget som väljs.
Slutord
Punkterna vi tar upp här är bara grunden i vad man behöver tänka på. För att uppnå ett bra resultat behövs ofta både inspiration och hjälp från någon som kan det här. Inspiration kan du få i någon av våra butiker då vi nu har kompletta biorum byggda med allt vad vi har skrivit om här i åtanke.
Sen måste man komma ihåg att alla rum och projekt är unika. Därför behövs viss erfarenhet för att det ska bli bra, vissa saker är helt enkelt inte självklart förrän efter man har jobbat med dem och kommit på vad som behöver göras. Vi kan hjälpa er att slippa pröva er fram utan istället ta den rakaste väggen mot ett biorum som får nackhåren att resa sig.
Total renovering av biorummet i Frölunda
Vill du uppleva vad olika system ger för upplevelse är du varmt välkommen i till någon av våra butiker där vi har stora möjligheter att både visa och spela på olika typer av system. Det är ofta först när man hör skillnaden som man förstår varför det är värt lite planering innan man börjar bygga på sitt biorum.
För den som inte vill bygga och planera själv så erbjuder Hembiobutiken både konsultation på plats och i butikerna men även helhetslösningar där vi står vid din sida från första idémötet till färdig bio.
Kontakta oss!
Mail: [email protected]
Tel: 031-456000 / 08-6511770
Eller boka ett möte i butik, på telefon eller digitaltUppdaterad 2024-05-20 av Mattias
Skrivet av Erik & Fredrik 2015-04-30 Senast ändrad: 2024-05-20