Din kundvagn är tom

Ultra HD Blu-ray

Skapad: 2019-02-27

Äntligen är 4K Ultra HD Blu-ray här! Vi har sett demoklipp, streamat Netflix, buffrat fram fina demonstrationer på Youtube men inga spelare eller skivor har funnits. Fram tills nu! Nu kan man äntligen utnyttja sin 4K Ultra HDTV på riktigt där vi kommer se filmer med en upplösning på hela 3840 x 2160, tillsammans med HDR (High Dynamic Range) som ger ett större kontrastomfång och färgrymd för en mer levande och nyansrik bild.

Som vanligt vid generationsskiften och nya format så uppstår det frågetecken som behöver redas ut som vi ska kika lite närmare på. Speciellt om du, precis som vi, älskar film och värdesätter riktigt bra bildkvalitet!

Vad är 4K Ultra HD Blu-ray?

Precis som det låter handlar det helt enkelt om Blu-ray-spelare och filmer som hanterar 4K Ultra HD-upplösning. Vid en första anblick ser en 4K Ultra HD Blu-rayspelare och dess skivor väldigt lika ut jämfört med dagens Blu-ray om man endast går på utseendet, men det är å andra sidan den enda riktiga likheten.

Filmerna är standard 120 mm i diameter men hanterar en upplösning på 3840 x 2160, större färgrymd och HDR, samt high frame rate (upp till 60 bilder/sekund). Skivorna görs i tre olika storlekar: 50 GB med 82 Mbit/s i överföringshastighet, 66 GB med 108 Mbit/s i överföringshastighet, samt 100 GB med 128 Mbit/s i överföringshastighet. Vilka filmer som använder sig av de olika storlekarna är oklart men oavsett hur stora skivorna är så kan man räkna med att få en avsevärd bättre bildkvalitet än tidigare Blu-ray-filmer. De nya spelarna är bakåtkompatibla vilket innebär att dina äldre Blu-ray-och DVD-filmer funkar att spela upp utan problem, däremot kommer det inte funka att spela de nyare 4K Ultra HD Blu-ray-filmerna i en vanlig 1080p Blu-ray-spelare.


Utöver bild hanterar det nya formatet objektbaserat ljud i form av Dolby Atmos och DTS:X. Förvisso inget nytt då detta redan finns på dagens Blu-ray-filmer och spelare, men det är kul att det fortsätter till nästa generation då detta verkligen är en revolutionerande upplevelse tillsammans med den skarpa och levande bilden.

Vad behöver jag för att kunna spela 4K Ultra HD Blu-ray?

Inte helt otippat behövs det en 4K Ultra HDTV (eller projektor), 4K Ultra HD Blu-rayspelare och kompatibla filmer. Detta är första steget för att komma närmare upplevelsen, men det finns några andra parametrar som är viktiga att tänka på. Se till så du har en bra High Speed HDMI-kabel som hanterar signalen och överföringen bättre. För längre längder (10 meter eller mer) rekommenderar vi en fiberoptisk HDMI-kabel som kan skicka 4k/60 Hz med full bandbredd upp till 30-50 meter (beroende på modell). TVn (och hembioreceivern om du har detta) behöver ha stöd för HDCP 2.2, det senaste kopieringsskyddet som ser till att alla prylar funkar ihop och följer rätt standard. På TV-sidan är det relativt vanligt idag med HDCP 2.2, på hembioreceivers dök detta upp som en nyhet under 2015 bland de större märkena som Pioneer, Onkyo, Yamaha och Marantz. På det viset kan du koppla en 4K Ultra HD Blu-ray-spelare direkt till din hembioanläggning utan att behöva tänka på att separera bild och ljud.



Funkar 3D på 4K Ultra HD Blu-ray?

3D har haft sina toppar, men även dalar där man ändå får konstatera att intresset har svalnat senaste åren. Man kommer inte få se några framtida 4K Ultra HD Blu-ray-filmer med 3D då formatet helt enkelt inte har stöd för det. Däremot kan spelarna fortfarande spela upp vanliga 1080p 3D Blu-ray-filmer utan problem.

UHD-spelare

Vid lanseringen av formatet har Panasonic varit ledande när det gäller UHD-spelare. Tillverkaren har flera modeller på marknaden i olika prisnivåer, allt från bra insteg runt 2-3000 kr till större premiummodeller som har en avsevärd skillnad när det gäller byggkvalitet, bildåtergivning och komponentval. Utöver Panasonic finns det likvärdiga spelare från Sony och LG samtidigt som Pioneer gett sig in i leken med två stycken hi-endspelare i det övre segmentet. För de som letar riktigt fina universalspelare med bästa möjliga bild-och ljudkvalitet rekommenderar vi att titta på dessa modeller.



När det gäller filmer finns det däremot mer att grotta ner sig i. Vid lanseringen fanns det 5-6 titlar, idag hittar vi dussintals titlar (både nya och gamla) så man kan njuta av de senaste filmerna såväl som gamla klassiker som Blade Runner och Matrix. För att se hela vårt aktuella sortiment av UHD Bluray-filmer - klicka här.



Varför köpa filmer på skiva när man kan streama?

Streaming är framtiden. Allt från musik, TV, serier, sport och filmer kan enkelt spelas upp via diverse streamingtjänster och Netflix är såklart störst på filmfronten. Även om tjänsterna och utbudet växer finns det fortfarande väsentliga skillnader: Bildkvalitet och stabilitet.

Att streama högupplöst 4K-material kräver att du har en snabb och stabil Internetuppkoppling för att slippa buffrande och hack, plus att du får en begränsad överföringshastighet (bitrate runt 15 Mbit/s). Jämför med 4K Ultra HD Blu-ray-formatet där du slipper tänka på nätverk, får du en högre bitrate som ligger mellan 82 och 128 Mbit/s istället.



HDR

En stor skillnad mot föregående format är att 4K Ultra HD använder sig av HDR (High Dynamic Range). Kort och gott handlar det om att filmerna är mastrade med ett mycket större kontrastomfång och bredare färgrymd som gör att bilden kommer bli mycket mer detaljerad och levande. Senaste åren har det däremot kommit flera olika HDR-format och vi ska bena ut hur dessa skiljer sig åt.

HDR10

Standardformatet idag heter HDR10 och finns på alla 4K Ultra HD-filmer. Det är en öppen, icke-lincensierad standard som alla använder sig av och ser till så får mer färger, kraftig ljusstyrka och djupare svärta med 10 bitars färgdjup. Nackdelen med formatet är att det använder s.k statisk metadata vilket innebär att informationen från filmen inte blir anpassad för varje scen utan man tillhandahåller en och samma HDR-inställning för färg och ljusstyrka. Detta medför att man behöver se till att ha en noggrann bildinställning på TVn så inte färger och ljus blir helt fel när TVn blir matad med en HDR-signal.

Dolby Vision

Senaste åren har ett konkurrerande HDR-format växt fram på marknaden i form av Dolby Vision. Formatet är framtaget av Dolby och är licensierat vilket betyder att tillverkaren behöver rätt hård-och mjukvara i sina produkter (plus att de självklart får hosta upp en slant till Dolby) för att utnyttja formatet. Största, och viktigaste, skillnaden mot HDR10 är att formatet använder dynamisk metadata. Fördelen är att man kan styra färger och ljusstyrka för varje inkommande bild vilket innebär att man alltid får den bästa och optimala HDR-bilden för varje scen i filmen. Ett steg närmare filmregissörens intentioner helt enkelt. Som vanligt när det gäller format och standarder gäller det att källmaterialet, bildkällan och din bildvisare (TV) har stöd för Dolby Vision för att du ska kunna använda det. Alla tillverkare idag har inte automatiskt stöd för Dolby Vision så håll utkik efter detta.



HDR10+

Dolby Visions framgång medförde att Samsung och Panasonic startade ett samarbete för att utveckla ett konkurrerande HDR-format med dynamisk metadata. Resultatet blev HDR10+ och tekniskt sett får man till samma resultat som Dolby Vision med anpassade färger och ljus för varje scen i filmen. Nackdelen med formatet är att det i skrivande stund inte finns så mycket material att tillgå som är mastrat med HDR10+. Stora filmbolag som Warner Bros och 20th Century Fox har ingått i alliansen men vi har än så länge inte sett någon film på den svenska marknaden med HDR10+. Vi får se hur stor genomslagskraft formatet får med tanke på Dolby Visions bredd och försprång på marknaden.





Skrivet av Patrik 2019-02-27


Visad 86.933 gånger