Din kundvagn är tom

Guide till hörlurar

Senast ändrad: 2023-06-16

Här kan du läsa om olika hörlurstyper och våra rekommendationer, samt lite tips kring vad man ska tänka på när man vill investera i ett par nya hörlurar. Idag finns det en uppsjö av olika varianter och allt fler konsumerar sin musik på språng via sin mobiltelefon, medan den riktigt seriösa musiklyssnaren oftast väljer ett par större hörlurar för hemmabruk. För den som pendlar eller reser mycket kanske brusreducering är en hög prioritet. Alla har vi olika behov och krav på våra hörlurar och vi på Hembiobutiken hjälper till att hitta rätt hörlur för rätt ändamål.

Olika typer av hörlurar


De flesta känner till Sonys klassiska Walkman som lanserades i slutet av 70-talet, en bärbar kassettspelare med ett par hörlurar. Revolutionerande för sin tid, men sedan dess har marknaden förändrats och utvecklats lavinartat. Idag finns många olika konstruktioner - allt från In-ear och On-ear till Over-ear och Trådlösa. Vi börjar med att reda ut vad de olika konstruktionerna innebär, och vilken typ som lämpar sig bäst för situationen.


On-ear


On-ear är, precis som det låter, ett par hörlurar som sitter direkt på öronen. Fördelarna med on-ear är att du får den klassiska hörlurskonstruktionen i ett mindre, smidigare format. Allt handlar om smak och tycke, vissa kan uppleva att in-ear hörlurar ger en för tryckande känsla och då kan ett par on-ear vara ett bättre val. Det varierar mellan tillverkarna hur bra ett par on-earlurar sluter in ljudet samt stänger ute omvärldens oljud.


Over-ear


Till skillnad från on-ear omsluter öronkåporna på over-earlurar dina öron helt och hållet. Fördelarna med over-earkonstruktionen är att du får en större rymd i ljudet samt en mer avslappnad känsla då de inte trycker på samma sätt direkt mot öronen, och du får oftast ett större dynamiskt omfång i en over-ear hörlur. Denna hörlurstyp görs oftast i två varianter, där den ena är helt försluten och den andra är av öppen konstruktion, alternativt halv-öppen.
Ett par slutna over-ear hörlurar ger oftast en annan attack och känsla i basregistret, lite på bekostnad av finess i de övre registren. Detta varierar givetvis mellan olika tillverkare och modeller/prisklasser. Den inbitne HiFi-entusiasten väljer ofta i första hand en öppen konstruktion, då det ger en mer avslappnad och behagligare ljudbild där diskanten får andas bättre. Under längre lyssningssessioner så är även en öppen lur att föredra då de ofta kan upplevas bekvämare än slutna hörlurar. Här nedan går vi igenom lite skillnader i punktform mellan de olika over-ear lurarna:

Sluten

+ Ljudisolerarande
+ Bättre basåtergivning
+ Läcker inte ut lika mycket ljud till omgivningen
- Spelar ej lika luftigt i de övre registren som en helöppen lur
Du hittar våra slutna lurar här.

Halvöppen

+ Bra basåtergivning
+ Luftigare och mer öppet ljud tack vare dess öppna kåpor
- Ljud läcker ut till omgivningen
- Smalt utbud av lurar
- Relativt trögdrivna jämfört med helöppna lurar
Du hittar våra halvöppna lurar här.

Helöppen

+ Luftigt och öppet ljud
+ Naturligare, neutralare återgivning
+ Bättre allround än en halv-öppen
- Basåtergivningen
- Mycket "läckage" till omgivning
Du hittar våra öppna lurar här.

Trådlösa hörlurar

Denna kategori av hörlurar var tidigt populära hos personer som tränade, då det var mycket uppskattat att slippa kabeln från telefonen till lurarna. När trådlösa hörlurar såg dagens ljus var ljudkvaliteten sekundär, men sedan början på 2010-talet började trådlösa hörlurar dyka upp på allt fler huvuden världen över och idag är det nästan svårt att få syn på en bussresenär med trådade lurar.


Nu har marknaden för det trådlösa segmentet fullkomligt exploderat. Ljudkvaliteten lider inte längre till följd av trådlösheten, och i de högre segmenten hittar man bra inbyggda DAC:ar och man behöver inte längre oroa sig för att hitta en hörlursförstärkare som orkar driva lurarna, då denna är direkt inbyggd. Trådlösa lurar har på senare tid också krympt i storlek, och är i många fall inte större än en tiokrona om man kikar på "True wireless"-segmentet. Fördelen med Bluetooth är att kvalitetsförlusten inte är lika stor som t.ex. FM och IR-sändning och man slipper ha en sändare med medföljande kablage stående i hemmet. Tekniken är också mer universal då den återfinns i så gott som alla dagens telefoner, laptops och surfplattor. Du hittar våra trådlösa hörlurar här.

Brusreducerande hörlurar

Hur ofta drömde man inte om att stiga av flygplanet utan att ha motorvrålet ekandes i huvudet, utan istället ha ljuva, ostörda toner av musik? För några år sedan var detta fiktion. "Ha-ha, dra den om välfungerande VR-glasögon också" skrockade man. Numera skrockar man istället åt stackarna som fortfarande tvingas lyssna på barnaskrik i kollektivtrafiken då brusreducerande lurar tillgängliggjorts på bred front. Det finns ett gediget sortiment i alla möjliga prisklasser för denna typ av hörlurar, och som använder olika tekniker:

- Passiv brusreducering
- Aktiv brusreducering (ANC)

Passiv brusreducering

Innebär att själva kåporna är det som stänger ute omvärldsljudet. Öronkuddarna fylls med ljuddämpande material för att isolera ljudet, och konstruktionen brukar i 99% av fallen vara av sluten typ.

ANC - Active Noise Cancelling

Denna teknik lämpar sig för buller och lågfrekventa oljud, ett typiskt exempel är flygplansbuller. Tekniken fungerar genom att det sitter ett antal mikrofoner som fångar upp allt ljud från omgivningen, för att i sin tur neutralisera dessa ljudvågor innan du hör dem genom att "skicka tillbaks" speglade ljudvågor. Resultatet blir att man i lugn och ro kan njuta av sin musik oavsett omgivning. Du hittar våra brusreducerande hörlurar här.

In-ear

In-ear hörluren blev vanligare efter att KOSS lanserade sina "The Plug", hörlurarna som började ersätta den klassiska "snäckan" som oftast gav ett tunt och basfattigt ljud. In-ear konstruktionen "täpper" till öronen där ljudet blir mer påtagligt och ger en mycket tyngre basåtergivning. In-ear hörlurar ger dig även oftast en högre volym då elementen är så pass små och inte kräver speciellt mycket att blomma ut, detta varierar givetvis mellan olika tillverkare och modeller. Vissa spelar högre än andra osv. Du hittar våra in-earlurar här.

Hörlursförstärkare

Här kommer vi till en viktig del för att få ut det bästa ur dina nyinköpta hörlurar, själva hörlursförstärkaren. Det finns en uppsjö att välja mellan och vårt bästa råd här är att provlyssna före köp. Detta pågrund av att klangen och ljudet låter olika mellan förstärkarna, och vad man tycker är bra ljud är högst personligt. Har ni redan idag hörlurar men är ute efter en förstärkare så ta med hörlurarna in i butiken, vi hjälper er gärna att hitta rätt.


En sak att ta med er är att det finns två varianter av hörlursförstärkare, med eller utan D/A omvandlare. Med en DAC inbyggd kan du på ett smidigt och enkelt sätt koppla in dator eller annan digital källa för att få ut musiken på bästa möjliga sätt, antingen via USB eller Optisk ingång. Är det något du funderar över så tveka inte att kontakta våra experter antingen via telefon eller direkt i butik. Du hittar hörlursförstärkare med DAC här, och förstärkare utan DAC här.

Olika hörlurselement/konstruktioner

Den vanligaste hörlurstypen är så kallade dynamiska hörlurar, och tekniken förekommer i majoriteten av dagens In-Ear/On-Ear/Over-Ear hörlurar. Beroende på modell och tillverkare varierar elementen i storlek och antal, men vanligast är ett 10-15mm element i In-Ear (ett eller flera), medan större hörlurar oftast bygger på ett 50mm element som agerar fullregister.

På mer exklusiva och dyrare hörlurar hittar man oftast elektrostatiska element, alternativt orthodynamiska. Denna konstruktion är mycket dyrare att tillverka och ger oftast en mer högupplöst ljudåtergivning och transparens gentemot traditionella dynamiska hörlurar.

Däremot har dynamiska hörlurar förbättrats enormt med bättre magneter/talspolar, och skillnaden kan vara liten beroende på modell och tillverkare mellan dynamiska/elektrostatiska! Ett praktexempel på detta är exempelvis hörluren Focal Utopia med sitt beryllium-element, som ger dig samma öppna och responsiva ljudkvalitet som ett par riktigt bra elektrostathörlurar trots en dynamisk konstruktion.

Till skillnad mot dynamiska hörlurar som använder ett “högtalarelement” ihop med magnet/talspole, så använder elektrostatiska hörlurar istället en tunn “film” (PET) som är beklädd mellan två perforerade metallplattor som får en elektrisk signal.

Det finns även orthodynamiska hörlurar och dessa fungerar i princip som elektrostatiska, fast istället används magneter för att skapa rörelse i den tunna “filmen”. Denna typ av konstruktion är dock inte lika vanlig idag och var populärt på 70-talet.

Välj bland alla hörlurar här!


Skrivet av Albin & Chris 2016-10-04
Senast ändrad: 2023-06-16


Visad 94.021 gånger