Din kundvagn är tom

Frågor och Svar

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna till vår kundtjänst. Hittar du inte det du söker så kontakta oss.

Produkter

Varför är Spotfy Connect bättre än Sonos?
Spotify Connect ger dig följande fördelar:
1. Du kan använda Spotify Appen istället för Sonos egna app som har begränsningar.
2. Du kan använda vilken stereo eller ljudanläggning som helst.
3. Du kan skapa en lösning som är väsentligt billigare än Sonos. Till exempel med Rocki Play
Kan man justera volym för optisk toslink utgång hos en TV så att TVns fjärrkontroll justerar ljudets volym?
Nej, den optiska toslinkutgången ger en fast volym ut och därför justerar man volymen på förstärkaren eller de aktiva högtalarna / soundbarens fjärrkontroll när man kopplar TVn till högtalarna via optisk toslink. Vill man låta TVns fjärrkontroll justera volymen så kan man oftast använda hörlursutgången och en analog ljudsignalöverföring till förstärkaren/högtalarna.
Vad är skillnaden på Full HD 1080p och UHD / 4K?
Full HD 1080p och UHD / 4K är märkningar som berättar för kunden vad bildvisaren (TV/projektor) kan hantera.

HD ready var den första märkningen som kom och betyder i korthet att bildvisaren kan visa minst 720 horisontella linjer och att den kan ta emot de två HD-upplösningarna 720p och 1080i/p (den senare kommer att skalas ner rejält).

HD ready 1080p var den andra märkningen som kom och den betyder att bildvidsaren kan hantera alla format upp till 1080p (full-HD 1920 x 1080p).

UHD / 4K är en märkning som visar att bildvisaren kan hantera upp till 2160 linjer.
Vad finns det för bildformat?
Det finns flera olika bildformat inom hembio och för att reda ut begreppen har vi skrivit en artikel i vår Hembioskola där vi guidar dig genom de vanligaste.

Läs artikeln om bildformat...
Vad betyder DVB-C, T och S?
DVB-C, T och S är olika standarder för att skicka digital-TV.

DVB-C är för kabel-TV (C = Cable) och används i Sverige av tex Comhem.
Läs mer om DVB-C här...

DVB-T är för marksänd TV (T = Terrestrial) och används i Sverige av tex Boxer.
Läs mer om DVB-T här...

DVB-S är för satellitsänd TV (S = Satellite) och används i Sverige av tex Canal Digital och ViaSat. Läs mer om DVB-S här...
Hur ska jag koppla DVD, Blu-ray, digitalbox, spelkonsol till förstärkaren?
I dagsläget är det HDMI som gäller för både ljud och bild mellan de apparater som skapar bilden och bildvisaren (man går ofta via en A/V-förstärkare). Fördelen är att det är digitalt och ger betydligt mindre förluster än att koppla analogt.

En annan fördel är att avkodandet av ljudformaten sker närmre de apparater som ska visa bilden och ljudet. Ett alternativ är att låta tex DVD/Blu-ray spelaren koda av ljudet och överföra det analogt till förstärkaren men då ska spelaren ha bättre D/A-omvandlare än förstärkaren.

Saknar apparaten HDMI är den bästa lösningen för ljudet att skicka det digitalt via en coaxialkabel eller en optisk (Toslink). Finns inte heller dessa utgångar är det vanlig RCA-kabel som gäller till förstärkaren.
Hur ska jag koppla DVD, Blu-ray, digitalbox, spelkonsol till TV:n?
I dagsläget är det HDMI som gäller för både ljud och bild mellan de apparater som skapar bilden och bildvisaren (man går ofta via en A/V-förstärkare). Fördelen är att det är digitalt och ger betydligt mindre förluster än att koppla analogt.

Saknar apparaten HDMI är komponent (3 separat kablar) bäst följt av Scart (som ska ställas in på att skicka RGB).

OBS: För komponent måste en separat kabel dras för ljudet (coaxial eller optisk) till förstärkaren.
Hur ska jag koppla DVD, Blu-ray, digitalbox, spelkonsol till projektorn?
I dagsläget är det HDMI som gäller för både ljud och bild mellan de apparater som skapar bilden och bildvisaren (man går ofta via en A/V-förstärkare). Fördelen är att det är digitalt och ger betydligt mindre förluster än att koppla analogt.

Saknar apparaten HDMI är komponent (3 separat kablar) bäst följt av Scart (som ska ställas in på att skicka RGB).

OBS: För komponent måste en separat kabel dras för ljudet (coaxial eller optisk) till förstärkaren.
Vad vinner jag med en ISF-kalibrering?
Vid filmproduktion arbetar man med kalibrerade instrument och filmskaparen har då möjlighet att skapa stämningar med hjälp av färgsättning, mörka och ljusa scener osv. Om man har en okalibrerad projektor/TV betyder det att man går miste om mycket av själva upplevelsen och budskapet i filmen. Vi har utrustning, mätinstrument och kunskap för att ställa in så att du ser bilden precis som filmskaparen tänkte sig att den skulle ses.

Du kan läsa mer om ISF-kalibrering här...
Vad vinner jag på att använda försteg och slutsteg?
I en integrerad förstärkare eller receiver (har även radiodel) är försteg och slutsteg ihopslaget.

I försteget sker all eventuell behandling av ljudet såsom basnivå, diskantnivå, balans vänster-höger, volymkontroll och mycket mer vilket bäddar för mer kontroll och flexibilitet i ljudet.

Slutsteget förstärker signalen från försteget och skickar det vidare till högtalarna.

Ett separat försteg kopplat till ett eller flera slutsteg ger generellt bättre ljud än en integreradeförstärkare/receiver-
Vad har ni för pixelpolicy?
Här kan du läsa allt om vår lamp- och pixelgaranti som vi var först i Sverige med att erbjuda UTAN någon extra kostnad.
Hur ska subwoofern ställas in?
Vi rekommenderar att man sätter delningfrekvensen på max och anger i förstärkaren vart den ska dela basen mot dina övriga högtalare. Tänk på att inte ha för stark volym, en subwoofer ska inte dominera, den ska komplettera ljudbilden.
Vart ska subwoofern placeras?
Det finns egentligen inget rätt eller fel här, alla rum och miljöer påverkar basåtergivningen olika. Man får helt enkelt prova sig fram och flytta runt subwoofern tills man hittar en plats som låter bra och där subwoofern kan stå. Att prova sig fram kan verkligen löna sig.

Det finns en metod som är relativt enkel för att hitta den placering som passar dig bäst men resultatet blir inte alltid det önskade:
1. Placera subwoofern så nära din normala lyssningsplats som möjligt.
2. Spela musik med mycket bas.
3. Kryp runt på golvet och lyssna vart du tycker att det låter bäst.
Där ska subwoofern stå!

Problemet med den här metoden är att den optimala placeringen kan vara mitt i rummet eller i en dörröppning vilket inte alltid är så lyckat.
Finns det trådlösa högtalare/subwoofers?
Ja, men om de ska fungera på ett bra och tillförlitligt sätt är det riktigt dyrt. Vi har idag så mycket apparaturer i hemmen som stör sändningen. Därför förespråkar vi nästan alltid att dra kabel.

Ett undantag är subwoofers som med fördel kan kopplas trådlöst till förstärkaren. Subwoofern spelar i ett så lågt frekvensområde att eventuella små störningar inte märks.
Har effekten (watt) någon betydelse?
Både ja och nej. Watt är visserligen ett mått på effekt men då en förstärkares angivna effekt per kanal kan variera beroende på belastning så ska det bara ses som ett riktmärke. En del tillverkare mäter vid 6 ohms belastning och andra vid 8 ohm. Samma förstärkare ger olika effekt vid olika belastning och därför kan man inte jämföra rakt av. En ytterligare detalj är på vilka frekvenser mätningen görs samt vilket brus som uppstår.
Det står 6-16 ohm på min förstärkare. Kan jag använda 4 ohms högtalare?
En högtalares impedans mäts i ohm och detta värde varierar på alla högtalare medan de används och ändras i takt med växelströmmen som högtalaren matas med. När impedansen sjunker måste slutsteget i förstärkaren jobba hårdare vilket leder till högre effekt (watt) men också större värmeutveckling. Pga detta anger många tillverkare 6-16 ohm för att vara på den säkra sidan.

I kontrast till detta så görs många högtalare där tillverkarna anger 4 ohm som impedans och vår egen erfarenhet är att det inte är några som helst problem att använda dessa. Vi har under många år själva haft 4 ohms högtalare och aldrig stött på några problem. Det värsta som kan hända om man spelar på mycket högvolym under långtid med en förstärkare som från grunden inte är så kraftig är att skyddskretsarna i förstärkaren slår till och förstärkaren stängs av. Så fort förstärkaren har svalnat går den att använda igen (detta har dock aldrig hänt oss).
Hur ansluter jag banankontakter till förstärkaren?
Alla förstärkare som vi säljer är CE-märkta vilket innebär att de uppfyller de krav som ställs på elektriska produkter som säljs i Sverige. För att få sin produkt CE-märkt får det inte finnas möjlighet att ansluta banankontakter. Eftersom banankontakter används utanför EU, bland annat i USA, så har tillverkaren löst detta genom att plugga högtalarterminalerna, vanligtvis med en liten plast plugg.

För att kunna ansluta en banankontakt måste man därför pilla bort plastpluggen. Detta är inget vi kan rekommendera men om det görs så måste förstärkarens nätsladd vara urdragen.

Hembiobutiken tar inget ansvar för eventuella produkt- eller personskador som uppstår i samband med montering eller användande av banankontakter.
Får jag 30 kablar på 1 meter om jag väljer Längd = 30?
Nej! Du får en (1) kabel på 30 meter. Vill du att vi mäter upp olika längder så lägg rätt antal meter i varukorgen och maila [email protected] med ditt ordernummer och vilka längder du vill att vi mäter upp i.
Vi har gjort om beställningen för kablar i fasta längder och lösmeter så att detta klart ska framgå. För fasta längder väljer man antal och för kabel i lösmeter det antal meter man vill ha.

Betalning

Vilka betalningsalternativ har ni?
De finns angivna på den här sidan (Köpvillkor) under Kundtjänst.
Tar ni kontokort?
Ja, det går bra att betala med svenska kontokort anslutna till VISA, American Express (amex) och MasterCard. Via vår ehandelskassa Klarna Checkout. I butiksterminaler accepteras VISA och Masterkard men inte Amex.

Här kan du läsa mer om tekniken bakom kortbetalningar på Hembiobutiken.se.
Kan jag göra min avbetalning fortare?
Ja, det går utmärkt och kostar inget extra.
Vad har ni för giron?
Vårt Bankgiro är: 5860-1030

Leveranser

Installerar ni?
Ja, vi utför både egna installationer och har installationspartners som är duktiga över hela landet. Du kontaktar oss så går vi igenom vad ditt behov är.
Levereras min beställning hem till mig?
Vi har flera fraktalternativ i vår kassa. Dels kan du oftast välja att uppgradera frakten till ett alternativ med hemleverans. Dels ingår detta alternativ gratis för större paket (normalt sett över 20kg). Information om fraktsätten hittar du i kassan när du lägger din order.
Kan man hämta sin beställning hos er?
Ja. Välj Avhämtning i vår kassa och ange vart du vill hämta beställningen.
Vem sköter era leveranser?
Det kan du lär mer om i våra köpvillkor under Leverans.
Säljer ni till andra länder än Sverige?
Vi har inget standardförfarande med leverans utanför Sverige. I undantagsfall kan vi arrangera försäljning inom EU beroendes på ett antal olika faktorer. Kontakta oss via mail så kanske vi kan hjälpa dig med detta. In English: We only sell to people living in Sweden at the moment.

Om Hembiobutiken.se

Har ni någon fysisk butik?
Ja. Vi har en butik i Västra Frölunda och en butik i Sundbyberg. Här kan du få rådgivning samt handla på plats.
Kan man lyssna eller titta på era produkter?
Hur kontaktar jag er?
Våra adresser, telefonnummer och e-postadresser finns angivna på sidan Kontakta oss under Kundtjänst.
Vilka är det som jobbar på Hembiobutiken?
Vilka är det som driver Hembiobutiken?
Det är Mattias Björnberg från Göteborg och Per Sandström från Stockholm. Företaget drivs som ett aktiebolag: Hembiobutiken Sverige AB.