Biorummet i Frölunda-butiken fick en genomgående renovering och uppgradering under 2018. Ny baffelvägg, akustikreglering och elektronik har sett till att vi idag kan demonstrera ett av de häftigaste biorummen i Sverige!
Gamla biorummet
När Dolby Atmos lanserades på konsumentmarknaden 2014 var det en självklarhet att vi ville demonstrera det på bästa sätt. Vårt biorum renoverades med baffelvägg, isolering, och fick nytt ljud tack vare marknadens bästa biohögtalare från Procella och M&K Sound. Infällda högtalare i taket för Dolby Atmos och 4K-projektor från Sony skulle agera bildvisare för absolut bästa audiovisuella upplevelse. Resultatet blev häftigt men vi kände samtidigt att det fanns mer att hämta. Vi upplevde att det blev en del problem med basvågor där man framförallt fick en kraftig dipp i mitten av rummet. Väggarna var inte tillräckligt isolerade vilket resulterade i att basen spred sig i väggarna och det blev helt enkelt en ojämn ljudupplevelse när ingen EQ eller kalibrering riktigt kunde åtgärda problemen.
Åtgärder
Efter noggrann planering kunde vi i början av 2018 göra en ny renovering och uppgradering som skulle lyfta ljudet (och bilden) till nya nivåer. Vi började om på ruta ett och började med grundkonstruktionen genom att isolera och bygga om alla väggar med OSB och dubbla lager gipsskivor. Innertaket blev även det förstärkt med dubbla lager gips, och vi byggde en ny stabil baffelvägg med 10 cm markskivor av stenull med hög densitet för att dämpa de lägsta frekvenserna bakom väggen. Ett podie byggdes i bakre delen av rummet, dels för att bakre raden stolar ska komma högre upp, men även för att det bryter av basvågor.
Val av högtalare
Redan i vårt förra biorum kände vi att det fanns ett behov och intresse av att jämföra två olika system. Det är alltid kul att snabbt kunna slå över till ett likvärdigt system och höra skillnader på riktiga referenshögtalare i ett anpassat rum. Tack vare vårt stora sortiment och möjligheter med det nya biorummet kände vi att vi verkligen ville höja upplevelsen till max och välja högtalare som kan ta ljudet till nästa nivå. Då vi sen tidigare varit väldigt nöjda med svenska Procella Audio var det en självklarhet att fortsätta med deras system men samtidigt välja något mer som stack ut hakan lite extra. Svaret blev JBL Synthesis.
Anledningen till att vi valde JBL Synthesis är enkel; vi ville helt enkelt visa de bästa högtalarna och elektroniken som branschen har att erbjuda. JBL är experter på att göra "extrema" högtalare med horn som har enormt frekvensomfång i diskanten och går ända ner till 800 Hz. Tekniken i Synthesis-högtalarna används i allt från stora arenor till professionella biorum och välljudande Hifi-rum. Anledningen till att de lyckats så bra är att JBL inte tänker på separata produkter utan har ett helt koncept med Synthesis där man tagit fram en EQ, kalibrering och elektronik som matchar högtalarna fullt ut. A.R.C.O.S EQ/DSP är fenomenal och kompenserar i stort sett varje rum med hjälp av 8 mikrofoner som lyssnar på rummet och sedan skapar en EQ-kurva. Kurvan implementeras och ljudet mäts med de 8 mikrofonerna igen. Detta görs om och korrigeras tills resultatet blir perfekt. Som försteg hamnade valet på Arcam FMJ AV860 - även om vi inte använder oss av deras uppskattade Dirac-kalibrering så erbjuder försteget ett mycket klart ljud som vi kände matchade bra med Synthesis-högtalarna. Som Atmos valde vi Revel C763L - en mycket kompetent infällnadshögtalare i en 3-vägs konfiguration!
Procella Audio
Procellas högtalare är kända på marknaden för att de levererar ett högt ljudtryck/verkningsgrad och håller rätt standard för bioljud som få högtalare egentligen klarar av. Anders Uggelberg, grundaren bakom Procella, har en lång karriär som biografdesigner och var en av de första som introducerade THX-konceptet på den skandinaviska marknaden. Efter ett antal år som teknisk produktutvecklare för DTS grundade han Procella Audio tillsammans med Gerben Van Duyl och idag har vi privilegiet att använda deras högtalare i vårt biorum. Vi använder samma högtalare som i gamla biorummet men spelar med ett bättre ljudtryck, jämnare bas och större ljudbubbla jämfört med det gamla biorummet. Atmos-högtalarna har blivit större där vi valt Speakercraft AIM8 Two Series 2 som levererar en bredare sweetspot med sina fyra riktade diskanter.
Vid placering av högtalarna försöker man följa Dolbys standard till den grad som rummet tillåter. Inget rum är perfekt och det kommer alltid behöva göras nån kompromiss på vägen. I vårt fall har vi ett relativt litet rum med dubbla rader sidosurround vilket innebär att de bakre surroundhögtalarna kommer lite nära varann. Egentligen vill man hålla det lite bredare isär men samtidigt vill man gärna ha lite avstånd mellan sido-och baksurround. Anledningen till att vi valde dubbla sidosurround är helt för att vi har dubbla rader stolar och ger en större sweetspot.
Akustiken i rummet har stor påverkan på det slutgiltiga ljudet. Utan någon akustikreglering får man ett kalt rum med väldigt mycket reflektioner, efterklang och okontrollerad bas. Då mycket tid och energi har lagts på grundkonstruktion var det en självklarhet att akustikreglera så gott vi kunde där främre delen av rummet är ordentligt dämpat med Vicoustic Cinema Round 8-pack för att dämpa alla direktreflexer från frontarna. I den bakre delen av rummet använder vi paneler från Vicoustic Flexi Wave 120 6-pack - en smart produkt som både diffuserar surroundljudet och absorberar från frontarna.
Johannes tipsar:
Biorummet är äntligen den upplevelsen och inspirationen som vi på Hembiobutiken vill erbjuda våra kunder. Det har varit mycket jobb och slit men i slutändan har det varit värt det. Nu kan vi äntligen visa "immersive audioexperience" på riktigt där man hör objekt och inte högtalare. Ett par bra tips för alla biobyggare där ute:
* Bygg baffelvägg! Högtalarna kommer upp på rätt höjd och ger en sömlös och bättre spridning.
* Slarva inte med grundkonstruktionen. Den kommer utgöra fundamentet för ditt biorum och jag rekommenderar minst dubbla lager gips + OSB
* Ska du bygga biorum i källare med betongväggar är det viktigt att tänka på de hårda väggarna. Gipsa och isolera!
* Akustik! Akustik! Akustik! Absorbera och diffusera är lika viktigt i biorum som hifirum.
* Följ riktlinjer som presenteras på tex Dolbys hemsida men anpassa efter rummet.
* Sätt din egen prägel på rummet. Det är ditt bygge så gör det personligt.
Projekt på gång?
Sitter du själv och planerar ditt framtida drömbygge men är osäker på i vilken ände man ska börja och behöver råd? Via vår projektavdelning kan vi hjälpa dig på traven så att du kan få njuta av bio i hemmets lugna vrå. Vi har fullt utrustade biorum för demonstration samt experter i både Göteborg och Stockholm som man kan besöka för konsultation. Tveka inte att kontakta oss!