Din kundvagn är tom

SÅ FÅR DU BÄTTRE LJUD HEMMA - AKUSTIK

bild till SÅ FÅR DU BÄTTRE LJUD HEMMA - AKUSTIK

Så får du bättre ljud där du lyssnar

Nästan alla hem har idag ett par högtalare och en förstärkare i något rum. Många av oss som älskar musik och film har också investerat tid och pengar i att få det att låta bra. Men vad många inte vet är att ett av de största problemen med att få till bra ljud från högtalarna är själva rummet man lyssnar i.
Vi pratar ofta med besökare som upplever att en högtalare de tagit med sig i flytten plötsligt låter annorlunda. Eller så låter den annorlunda hos en vän eller i affären de besökt. En naturlig reaktion är att man tror att någonting har gått sönder. Så kan det naturligtvis vara men det är större chans att det antingen är rummet den befinner sig i som ändrar hur det låter alternativt att förstärkaren inte räcker till. I den här artikeln kommer vi prata om vad man kan göra för att få det att låta bättre med några enkla och några mer avancerade ingrepp. Men först behöver vi förstå varför högtalare låter olika beroende på förutsättningarna i rummet.

Varför påverkar rummet hur högtalarna låter?

Ljud studsar mot ytorna det kommer i kontakt med. Vid olika frekvenser så beter sig ljudvågorna annorlunda vilket kräver att man möter problemen på lite olika sätt. Men grunden är densamma; Om ljudet studsar okontrollerat blir det svårare att urskilja röster, tal och instrument och vissa frekvenser försvinner på olika platser i rummet. Det spelar ingen roll hur fantastiska och dyra dina högtalare är. De låter ändå inte bra om de inte har bra förutsättningar.

De tre stora problemen

Man pratar huvudsakligen om tre problemområden när man behandlar akustik.

Efterklangstid - Hur mycket eko ett rum har i sekunder. Det vill säga hur lång tid det tar för ljudet att försvinna. Lång efterklangstid resulterar i ljudbilden blir luddig och exempelvis tal blir svårt att ursklija.

Tidiga reflektioner - Den första punkten på väggarna där ljudet studsar från högtalarna och sedan rakt mot lyssningspositionen. Resulterar i att ljudet kommer mot dig med från olika vinklar. Skapar både luddighet och döljer inspelade efterklangseffekter (som en inspelning i en kyrkas speciella ljudrymd) samt vart ljudeffekter i en film kommer ifrån.

Ljudfältsavvikelser - Detta inbegriper egentligen två saker. Rumsnoder är punkter där det blir mycket eller lite bas på grund av hur längden på ljudvågorna samspelar med rummets dimensioner. Det andra är fladder ekon som uppkommer när ljud studsar mellan två parallella ytor. Fladder ekon hör du när du klappar i ett obehandlat rum. Det spretar ut alla hårda ljud och döljer detaljer.


Så här kan en kurva som beskriver efterklangstid se ut, med uppmätt resultat efter behandling.


Vad finns det för sätt att behandla problem i rummet?

Absorbenter
Absorbenter fångar upp energi från ljudvågorna som studsar mot dem. Beroende på material, djup och storlek kan de fånga upp olika frekvenser olika bra. En tjock matta är exempelvis en relativt billig absorbent som alla bör ha mellan lyssningspositionen och högtalarna för att fånga upp reflektioner från golvet. Professionella absorbenter kan också placeras på väggar och tak för att förhindra ljud från att studsa för mycket. Dessa har mycket högre absorptionsfaktor än mattor och tyger.

Diffusorer
Diffusorer är ett annat sätt att få bort tydliga reflektioner och oönskade ljudvågor med hög energi. Genom att skapa massvis med små ytor i olika vinklar som möter ljudvågen slår man sönder den i många mindre ljudvågor som studsar åt alla håll. På det viset kommer det inte en kraftfull ljudvåg tillbaks från väggen.

Basfällor
De frekvenser som är svårast att behandla är de djupa frekvenserna. De studsar väldigt mycket och skapar vågmönster i rummet. Där en topp av en våg möter en annan topp förstärks basen och kan dränka ut andra ljud. Där en topp istället möter en dal fungerar det som aktiv brusreducering gör. Energierna tar ut varandra och det blir istället väldigt låg eller ingen bas. För att fånga upp de djupaste frekvenserna behöver man basfällor som byggs upp med specifika mått och med fördel placeras i hörnen där det i regel är mest bas.

Hur arbetar Hembiobutiken med akustik?

Många akustiska lösningar behandlar enbart med diffusering. Det finns fördelar och nackdelar med det. Fördelen är att när man inte helt tar bort specifika ljudvågor genom total absorption förtydligas inte andra problem som de dessförinnan dolde. Med diffusorn tar man ändå bort mycket av energin i ekot. Genom att arbeta med diffusorer förhindra man också att rummet blir överdämpat och dött.

Andra lösningar behandlar med enbart absorbenter. Det kan som sagt resultera i ett överdämpat rum. Ett sådant blir jobbigt att vara i. Akustiken påverkar också balanssinnet och i akustiskt döda rum blir man lätt illamående. Ett annat problem är att om man enbart dämpar vissa ytor kommer andra fortfarande ha ett starkt eko med mycket energi som påverkar ljudet.

På Hembiobutiken arbetar vi med alla tre akustiklösningarna. Genom att behandla tidiga reflektioner, efterklangstiden och fladder ekon med väl placerade absorbenter blir plötsligt detaljerna mycket klarare och högtalarna låter skarpa och definierade. Genom att också väva in diffusorer värnar vi om att rummet inte blir överdämpat och dessutom känns luftigare och större. Basfällorna ser till att anslaget i musiken är piggt och kraftfullt utan att några andra ljud döljs eller att de så viktiga basfrekvenserna försvinner på olika lyssningspositioner.



Matt Nash mixningsrum i Holland. Här syns både absorbenter och hybridpaneler.


Två vägar framåt

Det finns två sätt vi kan hjälpa dig förbättra ljudet i rummet. Det ena är en skalbar lösning där man börjar behandla de centrala problemområdena för att kunna bygga vidare och förbättra ljudet ytterligare vid behov.
Den andra lösningen är en sömlös design utefter dina önskemål och krav baserat på Vicoustics VMT-material. Fördelen med den här vägen är att du väljer utseendet på rummet och därefter skapas en färdig 3D-ritning som till inkluderar behandling av alla väggar och tak och ger en integrerad design som uppfyller alla akustiska krav.

Vårt sortiment

Vicoustic är ett företag från Portugal som revolutionerat hur man arbetar med akustik. Till en början är alla produkterna väl designade med en minimalistisk formgivning och fungerar i allt från offentliga miljöer, vardagsrum, studio såväl som hifi-rum och hembiosalar. De är dessutom tillverkade i återvunnet material och skonar miljön. De är otroligt effektiva och inbegriper flera infallsvinklar på rumsakustiken. Sist, men inte minst, är VMT-serien färgbeständig vilket innebär att du kan bygga vidare i många år framöver utan att oroa dig för att du behöver byta ut dina tidiga investeringar.

Exempel på absorbenter

Detta är de vanligaste absorbenterna för att behandla första och andra reflex. Den enklaste modellen är en studiomodell där design inte är lika viktigt som funktion och används flitigt av exempelvis vloggare och gamers.

Exempel på diffusorer

Diffusorer finns i många olika varianter, även i hybridmodeller som även absorberar ljudenergi. Första modellen nedan är av frigolit vilket gör den utmärkt för att placeras i tak och som även gör att den enkelt kan målas i valfri kulör. De lite mer påkostade modellerna görs i trä med exklusiv finish för att bli en naturlig del av inredningen.

Vicoustics basfällor

De inställningsbara basfällorna från Vicoustic har revolutionerat hur man arbetar med bashantering. Tack vare sin minimalistiska design kan de även placeras i estetiskt känsliga rum. Sist på raden ser ni de hörnplacerade Helmholts resonatorerna där ljudenergi absorberas av en flexibel platta. De arbetar dock inte lika djupt ner i frekvenserna som de förstnämnda.


Startpaket

I våra startpaket finner du ett produkter som gör att du enkelt kan komma igång med att förbättra ljudet i rummet. Vi har delat upp dem i hifi och hemmabio-paket då man man behandlar rummet lite olika för för ändamålen.



Alla bilder i artikeln är från Vicoustic.

Så får du bättre ljud hemma

Lär dig mer om hur du förbättrar din upplevelse.

Del 1. Därför behöver du en bra förstärkare
Del 2. Placering av subwoofer
Del 3. Akustik