Din kundvagn är tom

 

Det brummar i min stereoanläggning - Hur åtgärdar jag det?

bild till Det brummar i min stereoanläggning - Hur åtgärdar jag det?

När man kopplat in sin nyinköpta stereo/bio/subwoofer-anläggning och skall avnjuta sin första film eller låt så kan det lägga sordin på stämningen om man har ett mer eller mindre kraftigt brus eller brummande i rummet. Ibland kommer det ifrån högtalarna och ibland själva elektroniken. Vad beror det på? Kan man göra något åt det?

Nedan så ger vi lite tips på hur man kan komma tillrätta med detta.

Strömmen

Om vi börjar där strömmen kommer in i huset/lägenheten så kan det vara väldigt olika hur det ser ut före vägguttaget. Har man en äldre elanläggning så kanske den inte är jordad alls Om den inte är jordad så slipper man jordbrum men då tummar man väldigt mycket på säkerheten istället.

När strömmen fördelas till apparaterna i anläggningen så är det bra om enheterna kopplas till en säkringsgrupp för att det inte skall bli potentialskillnader i jordslingor varpå brum kan uppstå. Man får givetvis se så att man har en säkring kraftig nog för strömmängden som krävs.

Om du använder flera subwoofers eller om den placeras längre bort
så kommer du förmodligen använda den på ett annat strömuttag.
Då kan det vara bra med ett avstörningsfilter. Den tar bort
likspänningen (DC) i nätspänningen.
Det gör att ljudet blir renare och dynamiken ökar.


Om du använder flera subwoofers eller om den placeras längre bort så kommer du förmodligen använda den på ett annat strömuttag. Då kan det vara bra med ett avstörningsfilter. Den tar bort likspänningen (DC) i nätspänningen. Det gör att ljudet blir renare och dynamiken ökar.





Nu när strömmen in är kollad och det eventuellt fortfarande är brum i anläggningen behöver vi kolla ytterligare en vanlig felorsak, digital-tv/antennen. Anläggningen är redan jordad via strömuttagen. När digitalboxen ansluts med en koaxialkabel så kommer den jorda via den vägen också, det kan skapa brum så här kan vi koppla ett mantelströmsfilter (även kallad galvanisk avskiljare). Dessa finns för några hundringar och uppåt.





De som har lite större krav och vill få ut det mesta i sin anläggning väljer att använda en UPS. Den kan enklast förklaras som ett stort batteri som mycket jämnare kan distribuera strömmen. När ditt vanliga strömnät kan få pikar i systemet så “sväljs” dessa av UPS:n och du får både bättre bild och ljud i ditt system

Kontrollera kabeldragningen

Små saker som är bra att kolla är hur kablarna är dragna. Man vill undvika att placera signalkablar precis jämte en strömkabel. När det gäller högtalarkablar är det bra att även hålla de en bit ifrån men skillnaden blir mindre eftersom det går så pass kraftig signal i högtalarkablarna redan.
Se även till att ha rätt längd på kablarna. De skall inte rullas ihop till en spiral utan hellre vara “fria” i sådant fall.

Kollar man på avsedda subwoofer-kablar exempelvis från Supra (Sublink) så är dessa semi-balanserade, detta innebär att teflon-skärmen är endast kopplad på ena RCA-kontaktens retur-ledare och skapar som en “ögla” med aktiv skärmning. Därav ska man följa pilens riktning -> mot avsedd slutsteg/subwoofer. Kopplar man fel håll här så försämras rytmik och textur utöver att man kan få brum-ljud i sin subwoofer.

Är fasen korrekt?

Ett annat tips är också att kolla så att fasen ligger korrekt från strömkabel till avsett grenuttag, detsamma ska man även kolla gällande strömkablarna till förstärkare/slutsteg med mer. En faspenna kostar inte mycket och här ska den högra sidan lysa om man tänker sig kontakten som ett “V”.
-_- (korrekt fas på en strömkabel).

Detsamma gäller även för vanliga signal-kablar som är semi-balanserade, där man lätt kan följa textens riktning från källan (source) till den analoga linje-ingången på sin förstärkare om kablarna saknar pil-indikation.