Din kundvagn är tom

 

Inbyggnadshögtalare

bild till Inbyggnadshögtalare

Vill du ha riktigt bra ljud, men samtidigt en näst intill osynlig högtalarinstallation. Då är det inbyggnadshögtalare som är rätt melodi för dig.
Med in inbyggnadshögtalare i vägg eller tak så får du det bästa av två världar. Både snygg installation och om du väljer rätt modell och om installationen utförs korrekt så blir det ett riktigt bra ljud från lösningen.

På den här sidan förklarar vi allt du behöver veta om inbyggnadshögtalare och visar upp produkter som våra experter rekommenderar.
Har du frågor är du välkommen att höra av dig till oss.



Varför ska jag välja inbyggnadshögtalare?

Att välja inbyggnadshögtalare kan ge en rad fördelar jämfört med traditionella högtalare. För det första ger de ett diskret utseende eftersom de är dolda i vägg eller tak, vilket kan vara särskilt fördelaktigt i rum med minimalt utrymme eller en minimalistisk design.

För det andra kan de ge ett jämnt och omfattande ljud utan att behöva ta upp yta på golvet eller hyllor. Slutligen kan de också vara en säkerhetsfördel eftersom de minskar risken för att högtalarkablar blir ett hinder och orsakar olyckor. Sammantaget kan inbyggnadshögtalare vara en väl värd investering för att förbättra ditt hemljud och estetik.



Varför ska jag bygga in högtalarna?

En fördel med inbyggnadshögtalare jämfört med traditionella kabinettbaserade högtalare är att reflektionerna blir mycket mindre. En kabinetthögtalare interagerar med golv, tak och angränsande väggar. Genom dessa reflektioner som sker främst i bas och lägre mellanregistret och som sprids 360 grader runt högtalarens kabinett så skapas noder och förstärkningar av ljudet. Detta ger ett ojämnt bas och mellanregister.

Däremot om man integrerar högtalaren i väggen/taket, så elimineras dessa reflektioner. Vilket då skapar en jämnare frekvenskurva som är lättare att hantera och som ger bättre upplevelse av ljudet.

Köp inte för billiga inbyggnadshögtalare. Visserligen är det en enklare konstruktion jämfört med traditionella högtalare, vilket ger en lägre prislapp för samma kvalitet. Men om man lägger tiden på att integrera högtalare i vägg eller tak, så bör man göra det med bra produkter. Rätt vald produkt, kommer ge dig ett väsentligt bättre ljud i slutändan och du kommer inte ångra dig efter några år och behöva byta ut dem. Genom att göra rätt från början så sparar du pengar i slutändan samtidigt som du får njuta av den bättre ljudkvaliteten under en lång tid.

Vill du designa en diskret bio för vardagsrum eller biorum, så ökar möjligheterna med inbyggnadshögtalare i kombination med en akustisk transparent duk. Genom att placera duken framför högtalarna så kommer dialog och ljud att komma direkt ut från bilden. En optimal lösning för film och TV. Kontakta oss så rekommenderar vi rätt akustisk duk för ditt behov.




Inbyggnadshögtalare - Bra att veta om!

De flesta inbyggnadshögtalare är konstruerade så att de saknar ett kabinett, till skillnad från en utanpåliggande högtalare. För alla högtalarelement gäller dock att de är anpassade antingen att spela ”open air” dvs fritt utan kabinett eller efter en specifik kabinettvolym. Detta för att prestera optimalt.

När du monterar in en inbyggnadshögtalare i vägg, så skapar du en låda genom de angränsande väggarna och reglarna. Här är det då viktigt att denna lådas volym är anpassad efter högtalarens parametrar.

När du köper högtalaren av oss så bistår vi dig därför med information om vilken volym som inbyggnadshögtalaren skall spela i. Så att högtalaren sedan spelar efter rätt förutsättningar.

För takhögtalare så får man oftast utforma en så kallad inbyggnadslåda, vilket är en fysisk låda som man monterar ovanför taket, eller gjuter in i betongbjälklaget. Till lådan dras högtalarkabel.
Kabelgenomföringen tätas noggrant så den inte kan läcka luft. I själva lådan placeras dämpmaterial så som dämpull. För entusiasten har vi DV10 dämpmatta med hög effektivitet.

Som tillbehör till vissa modeller så säljer vi färdigkonstruerade högtalarlådor. Dessa är normalt sett avsedda för takmodeller. ¨

Många inbyggnadshögtalare kan upplevas små jämfört med golvhögtalare. En effekt av att bygga in högtalaren i väggen eller taket är dock att man får en förstärkning i nedre registren. Tack vare denna förstärkning belastas inte förstärkaren så mycket och man får ett ökat head room. Något man får tänka på när man designar sin lösning. Om man installerar inbyggnadshögtalare i taket och vill ha en jämn ljudvolym i ett större utrymme så rekommenderar vi att man fördelar ut fler än två högtalare för att täcka in ytan. Kontakta oss så kan vi hjälpa till med vad som är rätt antal för ytan som ska ljudfyllas.






När ska jag installera mina inbyggnadshögtalare?

Bästa förutsättningarna får man när du bygger upp en ny vägg eller sätter ett nytt tak. Då kan finns förutsättningarna att sätta rätt volym för högtalaren, som nämnts tidigare i texten. Längst ner på sidan har vi en guide som gäller högtalare med öppen baksida. För högtalare med integrerad backbox så hoppa över de stegen som gäller konstruktion av lådan.


Inbyggnadshögtalare för taket!

Klicka här för att se hela vårt sortiment inom inbyggnadshögtalare för tak/in-celling!

Inbyggnadshögtalare för väggen!

Klicka här för att se hela vårt sortiment inom inbyggnadshögtalare för vägg!

High-end inbyggnadshögtalare för extra hög ljudkvalitet


Takhögtalare

Steg 1. Bygg / köp en högtalarlåda med korrekt volym.
Steg 2. Montera högtalarlåda mot regel.
Steg 3. Montera högtalarkabel i lådan och täta genomföring.
Steg 4. Sätt innertak och markera vart lådan är
Steg 5. Använd hålsåg för att såga ut ett hål efter den mall som hör till dina högtalare
Steg 6. Lägg i dämpmaterial i lådan
Steg 7. Montera högtalarkabeln till högtalarterminalerna hos högtalaren
Steg 8. För upp högtalaren i hålet och använd en skruvmejsel (EJ skruvdragare!) och skruva tills sk. Dog legs fälls ut och håller fast högtalaren i hålet
Steg 9. Ställ in diskant och bas efter önskemål
Steg 10. Sätt fast frontgaller på högtalaren


Vägghögtalare

Steg 1. Avgränsa volymen med horisontell regel ovan och nedan tänkt högtalarposition
Steg 2. Täta med tätmassa
Steg 3. Montera högtalarkabel i facket och täta genomföring.
Steg 4. Sätt innervägg (helst OSB + gips) och markera vart högtalaren skall monteras
Steg 5. Använd borr och sticksåg för att såga ut ett hål efter den mall som hör till dina högtalare
Steg 6. Lägg i dämpmaterial i lådan
Steg 7. Montera högtalarkabeln till högtalarterminalerna hos högtalaren
Steg 8. För in högtalaren i hålet och använd en skruvmejsel (EJ skruvdragare!) och skruva tills sk. Dog legs fälls ut och håller fast högtalaren i hålet
Steg 9. Ställ in diskant och bas efter önskemål
Steg 10. Sätt fast frontgaller på högtalaren

Installationsguide inbygnadshögtalare!