Din kundvagn är tom

Vilken streamer skall man välja?

bild till Vilken streamer skall man välja?

Hifi streamers är en produktgrupp som ökat lavinartat i popularitet hos oss. Genom att ha en separat streamer, (kallas även nätverksspelare) ökar du ljudkvaliteten, får tillgång till populära streamingtjänster som Spotify, Tidal, Qobus och får en smidig hantering för val av musik som ska spelas upp. För de som verkligen vill ha låg eller okomprimerad musikuppspelning så har de även möjlighet att spela upp lokalt lagrade musikfiler.

Det finns många olika streamers på marknaden vilket kan göra det svårt att välja. För att göra köpbesultet lättare för dig så listar vi nedan ett antal populära modeller som vi tycker sticker ut genom extra hög ljudkvalitet och funktionalitet. Listan är uppdelad i olika prisnivåer.

Varför skall man ha en streamer?

I takt med att samhället blivit mer digitaliserat så har det inte undgått något att vi konsumerar musik på flera olika sätt nu. Det finns de som köper all musik på CD och har imponerande samlingar. Några har gått tillbaka till vinyl och en del har börjat utforska den strömmande musiken och njuter av högupplöst musik med många gånger mer data än en CD klarar. Man kan benämna en streamer på många sätt: streamer, nätverksspelare, transport eller mediaspelare. Vi kommer kalla det för streamer i denna texten.

Så högupplöst musik långt bättre än CD-kvalite är alltså ett tungt argument för att välja en streamer till din anläggning. Men även lågupplöst musik ifrån den mest använda tjänsten i världen idag, Spotify, blir bättre med en streamer av bra kvalitet.

Vilken streamer är bäst?

För att välja vilken streamers som är rätt för dig så får man utgå ifrån vilket behov man har både funktionellt och ljudmässigt. En streamer kan vara en ren transport och skicka ljudet digitalt till en DAC som omvandlar ljudet och vidare in i ett försteg. Eller så kan alla dessa steg göras i en enda maskin. Det kan vara en fördel att ha alla enheter i en maskin. Samtidigt så blir det svårare ifall man vill uppgradera en del som exempelvis DAC:en i anläggningen.


Ljudkvaliten

Ljudmässigt är det flera saker som påverkar vilken ljudkvalité vi får från streamern, bland annat vilken DAC den använder, brusnivåer, avskärmning, strömförsörjning, klockor och kretsar internt m.m. Många enklare enheter kan ibland ha bra specifikationer men ändå låta betydligt sämre än en produkt där mycket omtanke lagts på dessa parametrar. Så stirra dig inte blind på specifikationer utan lyssna själv eller läs ett tillförlitligt test för att bilda dig en uppfattning. Nedan kommer vi ge olika förslag i flera kategorier vilka produkter vi tycker är värda att investera i för maximal upplevelse.

Vad skall man då ha för minimikrav specifikationsmässigt?

Kolla så att streamern har en digital utgång. Då blir du inte bunden till att använda DACen i enheten utan kan förbättra den om behov uppstår. Se till att den klarar åtminstone 24/192 det vill säga 24 bitars upplösning och 192kbps så du kan spela upp högupplöst musik. En vanlig musik-CD har för jämförelse 16 bitar och 44.1kbps. Se till att den hanterar DLNA om du vill kunna spela upp din lokalt sparade musik via nätverket.

Så vilken streamer skall man välja?

Nedan ger vi lite olika förslag på produkter för olika användare. Vill du maximera prestandan i din anläggning kollar du på mellan och övre prisklassen. Är du ny på streamers och främst vill ha anslutningsmöjligheterna kollar du på budgetklassen och det finns även än billigare alternativ om det bara är en funktion som önskas till anläggningen.

Bra alternativ i budgetklassen

I den här klassen är det bra att kolla så streamern främst har en bra DAC, rätt anslutningar och hanterar de musiktjänster och streamingsätt du vill ha, exempelvis Chromecast, Spotify Connect, AirPlay osv. Självklart är det inte samma komponentkvalité och byggkänsla som de finare maskinerna men man får mycket för pengarna.



Bästa alternativ i mellanklassen

Om vi hoppar lite i pris så får vi prestanda som inte bara tilltalar musikentusiasten utan även de riktigt Hi-Fi intresserade. De som kollat på liknande produkter har inte undgått vilken sensation Eversolo DMP-A6 och DMP-A6 Master Edition blivit. De är inte bara en ren streamer, DAC eller försteg utan de är alla dessa produkter i EN enhet. Många testare jämför bara DACen som finns i mot rena D/A-omvandlare för 10.000.- och menar den är likvärdig dessa. Tar vi återigen EverSolo som exempel så har du ett mer välbyggt chassi, bättre nätdel, större färgskärm, dubbla D/A-omvandlare för mindre crosstalk samt bättre signal/brusförhållande och lägre distortion. Här finns även möjlighet att ansluta din förstärkare med balanserad XLR vilket ger bättre signalkvalitet än hos RCA-kablar. En funktion som är högt uppskattad i High-End sammanhang är möjligheten att använda HDMI I2S för överföring av ljudet digitalt till en extern DAC.

The performance of DMP-A6 on offer here has to be considered close to state of the art for under £1,000

The DMP-A6 takes a small step down in performance relative to state of the art but then gives you a ton of functionality from streaming to gorgeous display




Bästa alternativen i den övre prisklassen

Här händer det en hel del grejer och man tar ett rejält kliv uppåt i prestanda. Vår favorit i den här klassen är utan tvekan EverSolo DMP-A8, som bjuder på en helt annan DAC-lösning än sina redan väldigt kompetenta mindre (och billigare) syskon, har dubbla strömförsörjningar (en för analogdelen, en för digitaldelen), mer påkostad volymkontroll, bättre komponentval osv osv. I den här klassen bör även Volumio Motivo nämnas, som med sina lite annorlunda design med rejält stor färgskärm och hörlursuttag med dedikerad förstärkare, gör den till ett utmärkt val som kombinerad streamer/hörlursförstärkare på skrivbordet.






Vill du läsa mer om streamers?

Läs mer om streamers i vår hembioskola: www.hembiobutiken.se/hembioskolan/2954-lar-dig-mer-om-musik-streamers-och-natverksspelare
eller om du vill gå köpa en streamer så ser kan du se hela vårt streamers-sortiment här: www.hembiobutiken.se/produkter/blu-ray-mediaspelare/natverksspelare/