Din kundvagn är tom

Kompakta streaming och multirumsförstärkare

bild till Kompakta streaming och multirumsförstärkare

Kompakta förstärkare för streaming och multirum blir allt populärare och får bättre och bättre prestanda. Här kommer en kort liten guide till de mest populära produkterna i detta segment.

Kompakta streaming- och multirumsförstärkare

I takt med att vårt sätt att lyssna på musik har utvecklats har en mängd nya förstärkare sett dagens ljus för att tillgodose detta behov. Synonymt för dessa är att de är väldigt kompakta, har ett omfattande stöd för olika streamingtjänster, är lätta att både placera och använda, kan enkelt styras via en app på din telefon eller surfplatta, har ofta tillräckligt med kraft för att driva även lite större högtalare samt ger dig möjlighet att komplettera med fler enheter för att ljudsätta hela ditt hem och styra allt via en och samma app.

De flesta tänker nog på, med all rätt, Sonos i första hand. Kanske inte så konstigt då de var väldigt tidigt ute med sina förstärkare och trådlösa högtalare, vilket helt plötsligt gjorde det enkelt och relativt billigt att ljudsätta hela sitt hem. Numera är utbudet ganska stort och tillverkare som SVS, Marantz, Harman Kardon, WiiM, Triangle, Yamaha med flera har egna lösningar för detta.

Omfattande streamingmöjligheter

Förstärkarnas primära syfte är att kunna spela upp musik från dina favoritstreamingtjänster som Spotify, Tidal, Qobuz, YouTube, Apple Music mfl och detta görs antingen direkt i appen, via streamingtjänsten direkt (Spotify Connect, Tidal Connect) eller kan castas via AirPlay eller Chromecast, de flesta streamingförstärkare erbjuder även Bluetooth-stöd.



Ansluta externa källor

De flesta streamingförstärkare har också ingångar för att koppla in extern utrustning som en CD-spelare, ljud från TV eller varför kanske inte en vinylspelare. För bästa mångsidighet bör du därför kolla så den förstärkare du tittar på har åtminstonde en analog samt en digital ingång, gärna då en HDMI ARC-port eller optisk.



Smidig styrning via app

Alla tillverkare av kompakta streamingförstärkare tillhandahåller någon form av app för din telefon eller surfplatta där du får en bra överblick över ditt system, enkelt kan göra inställningar, välja streamingtjänst, utnyttja multirumsfunktionaliteten mm. Större aktörer som Sonos, Marantz/Denon och Yamaha med flera har egenutvecklade appar medans andra förlitar sig på tredjepartsappar eller t.ex Google Home.



Ljud i flera rum - multiroom

Som vi nämnt ovan har de flesta streamingförstärkare stöd för multiroom vilket gör att du, med kompatibla enheter, kan ljudsätta hela ditt hem och styra allting från en och samma app. Flera tillverkare som t.ex Sonos, Yamaha (MusicCast) och Marantz/Denon (HEOS) har lite mer slutna system där bara tillverkarens egna produkter fungerar, medans andra har mer öppna system där Chromecast eller AirPlay 2 stöds.



Bra alternativ i budgetklassen




Bra alternativ i mellanklassen




Bra alternativ i övre prisklassen