Din kundvagn är tom

Surroundhögtalar-system med Dolby Atmos - Placering är nyckeln till upplevelsen!

bild till Surroundhögtalar-system med Dolby Atmos - Placering är nyckeln till upplevelsen!

När det kommer till att skapa en autentisk Dolby Atmos-upplevelse hemma, har högtalarplaceringen en avgörande faktor. Ljudets riktning och högtalarplaceringen i rummet påverkar hur du upplever den tredimensionella ljudbilden, vilket är kärnan och hjärtat i Dolby Atmos-tekniken.

Här går vi tillsammans igenom de viktigaste detaljerna för att placera dina högtalare optimalt och få ut det mesta av din utrustning.

Placering av främre högtalare

De främre högtalarna är hörnstenen i ditt ljudsystem, och deras placering sätter grunden för resten av ljudbilden, så se till att du placerar de rätt från första början.

Positionering

De främre högtalarna bör placeras på vardera sidan om din TV eller projektorduk, med ett avstånd som motsvarar ungefär hälften av bredden på din sittplats. Detta skapar en bred och öppen ljudbild som sträcker sig över hela skärmen.

Höjd

Placera högtalarna i öronhöjd när du sitter i din primära lyssningsposition. Detta gör att dialog och huvudljud kommer från en naturlig plats, mitt i ljudbilden.

Vinkel

Högtalarna ska vinklas lätt inåt mot lyssningspositionen, vanligtvis med en vinkel på cirka 22–30 grader, för att koncentrera ljudet mot dig och minska spridningen.


Placering av centerhögtalaren

Centerhögtalaren är den centrala enheten i ditt system för att återge dialog.

Placering

Den bör placeras direkt under eller ovanför din skärm, precis i mitten.

Höjd

Om möjligt, justera höjden så att den ligger i linje med de främre högtalarna. Detta bidrar till en jämn ljudövergång mellan alla främre högtalare.

Vinkel

Precis som med de främre högtalarna, ska centerhögtalaren riktas mot lyssningspositionen. Detta säkerställer att dialogen kommer tydligt och direkt från skärmen, vilket ökar upplevelsen av att ljudet kommer direkt från bildkällan.


Placering av surroundhögtalare

Surroundhögtalarna skapar den omslutande ljudbilden och placerar ljud bakom och vid sidorna av dig.

Placering

Dessa högtalare bör placeras vid sidan om eller strax bakom din sittplats. För en 5.1-konfiguration är det vanligt att placera dem direkt åt sidan om lyssningspositionen. I en 7.1-konfiguration kan du placera två extra högtalare direkt bakom lyssningspositionen.

Höjd

Placera dem något ovanför öronhöjd, vanligtvis runt 1,2–1,8 meter från golvet. Detta ger en mer omslutande effekt och hjälper till att skapa en känsla av djup i ljudbilden.

Vinkel

Surroundhögtalarna bör vinklas in mot lyssningspositionen. Om högtalarna är placerade bakom dig kan de vinklas lätt uppåt för att reflektera ljudet från väggarna och ge en bredare spridning.


Placering av takhögtalare och uppåtriktade högtalare

Dolby Atmos handlar om att skapa en tredimensionell ljudupplevelse, och det är här takhögtalare eller uppåtriktade högtalare spelar en central roll.

Takhögtalare

Den bästa lösningen är att installera högtalare direkt i taket, riktade med c 45 grader mot lyssningspositionen. Placera dem helst i linje med de främre högtalarna och aningen framför eller bakom lyssningspositionen, beroende på ditt rums layout.

Uppåtriktade högtalare

Om du inte kan installera högtalare i taket ska du i förstahand ha väggmonterade högtalare och om det inte skulle funka är uppåtriktade högtalare ett bra alternativ. Väggmonterade takhögtalare placerar du enklast på väggen bakom dina frontar eller bakom dig i linje med dina frontar. Uppåtriktade högtalare placerar du smidigt direkt på dina frontar.

Avstånd och spridning

För både tak- och uppåtriktade högtalare bör du se till att ljudet har en tydlig väg till lyssningspositionen, med minimal blockering från möbler eller annan inredning.


Subwoofer

Subwoofern kan placeras nästan var som helst i rummet, men hörnplacering kan ge kraftigare bas. Ett tips är att placera subwoofern vid olika platser och lyssna för att hitta den bästa positionen. Ett knep är att ställa subwoofern på din sittplats och sedan röra dig runt i rummet för att hitta den plats där basen låter bäst – där bör du sedan placera subwoofern.[/kolumn]

Genom att noggrant planera och justera placeringen av dina högtalare kan du kraftigt förbättra din Dolby Atmos-upplevelse hemma. Den rätta placeringen skapar inte bara ett fylligare och mer dynamiskt ljudlandskap, utan också en mer realistisk och uppslukande upplevelse, där varje ljuddetalj är tydlig och placerad precis där den ska vara.