Marantz har länge varit en favorit bland både stereo- och hembioförstärkare. Ett härligt varmt sound parat med många anslutningsmöjligheter, omfattande streamingstöd, bra kalibrering och tydliga menyer gör deras förstärkare lätta att tycka om. Jens i Frölundabutiken har packat upp och testat SR6014.
Uppackning
Marantz SR6014 kommer i en rejäl låda med ett effektivt inneremballage, så att förstärkaren ska klara transporter genom vårat avlånga land utan problem. Efter man har tagit bort skumgummit och plasten så hittar man en modern och stilren förstärkare som bara väntar på att bli installerad. I lådan hittas även fjärrkontroll, strömkabel och manual men saken jag letade efter mest var kalibreringsverktyget MultEQ XT32 från Audyssey som jag går vidare till senare.
Kvalitetsintryck och installation
Detta är en välbyggd 9-kanals hembioförstärkare från den klassiska HiFi-tillverkaren Marantz. Med displayen på framsidan får man alltid information om vilken ingång som är på, vilket ljudläge som spelas samt volym. Alla nya dekoders för bild och ljud är såklart inkluderade i denna stilrena förstärkare. På baksidan hittar vi massor med både analoga och digitala in- och utgångar vilket Marantz har gjort ett väldigt bra jobb med. De har "kategoriserat" allting med text och färg, så att till och med den mindre erfarna enkelt kan navigera igenom förstärkaren snabbt och smidigt.
Efter strömmen är på, högtalarkablar, HDMI och diverse kablar är kopplade, så är det väldigt rakt på sak. Man sätter igång TV:n och förstärkaren, då kommer den inbyggda menyn dyka upp. På skärmen kommer frågan om man vill göra en manuell installation eller om man vill använda kalibreringsmikrofonen som kommer med förstärkaren (detta vill man absolut göra).
I lådan följer det med ett pappersstativ som man kan bygga ihop för använda till mikrofonen men för att få det bästa resultatet så rekommenderar vi att använda ett riktigt stativ om man har tillgång till det. Man kopplar därefter in Audyssey mikrofonen på förstärkarens framsida och sätter igång kalibreringen (notera att omgivningen ska vara så tyst som möjligt under denna processen). Efter att kalibreringen är klar så kommer alla inställningar att sparas men du kan själv gå in i efterhand och mecka lite med inställningarna så det blir perfekt till just din preferens. Man har även möjligheten att ladda ner appen MultEQ Editor App, som är helt fantastisk. Du kan själv sätta kurvorna som kalibreringen ska sträva mot och andra smidiga funktioner. Appen kostar ca 200 kr, men det kan absolut vara värt att kika på!
Fördelar/Nackdelar
SR6014 levererar det klassiska varma ljudet från Marantz. Jag upplever att man får en väldigt detaljerad, bred och djup "soundstage", nästan lite tredimensionellt. Förstärkaren hanterar både stereo- och surroundlägena väldigt bra.
Man hör verkligen att ljudspåren får köra sitt race och förstärkaren blir mer som en cheerleader som hejar på i bakgrunden. För att klargöra mitt dåliga ordspråk så spelas musik på sättet som det är tänkt, utan att förstärkaren kommer in och "komprimerar" ner ljudet med olika interna processer. Jag testade att spela upp Riders on the Storm av The Doors och man får verkligen uppleva alla olika lager i låten. Speciellt Jim Morrisons kusliga viskande i låten, som man ofta inte kan höra eller uppfatta.
Det enda jag kan gnälla på är att SR6014 blir ganska varm, men inte mer märkbart än någon annan förstärkare ute på marknaden.
Rekommendationer
Jag personligen lade till slutsteget
Emotiva XPA-3 Gen3 (3-kanal) hemma hos mig, för att få mer tryck och kontroll i mina
Monitor Audio Silver 300 frontar och tillhörande
centern. Detta är absolut inget måste men har du ett par maffiga högtalare eller ett större system där hemma, så rekommenderar jag att ta en titt på det!