Din kundvagn är tom

Emotiva Airmotiv RS13 Reference uppackningstest

bild till Emotiva Airmotiv RS13 Reference uppackningstest

Vi packar upp Emotivas bästa subwoofer, nämligen deras referens Airmotiv RS13. En tung och bastant pjäs som bör stilla basbehovet där hemma. Enligt Emotivas VD Dan Laufman ska den spela extremt linjärt och ge basåtergivning i absoluta referensklassen för sin prisklass.

Uppackning

Subwoofern ligger otroligt välpackad i sin kartong med både en ytter och innerkartong, den har även rejäla hörnskydd i hårdaste kartong för extra säkerhet runt skumgummit. Basen ligger sedan i en rejäl tygpåse, även den breda basreflexporten är skyddad med en skumgummibit. Under basen sitter förmonterade mindre hårdare gummifötter fastgängade. Med andra ord kan man byta ut dessa till exempelvis SVS Soundpath fötterna (dock sticker dessa ut lite då gängorna sitter rätt nära hörnen).

På baksidan finns en vanlig stereo RCA-ingång där L (vänster) även fungerar som dedikerad LFE-ingång. Här finns även en XLR balanserad ingång samt en XLR Loop-out för daisy-chain koppling. På toppen längre bak sitter även alla reglage bakom en rökfärgad plastbit som sitter fast med magneter, alla reglage lyser härligt blått och status lampan lyser grönt när den får en signal. Medföljer även ett matchande frontskydd som sitter fast med rejäla magneter bakom kabinettet.



Kvalitetsintryck

Vi valde att packa upp standard finishen, nämligen den matt svarta utgåvan. Personligen hade jag velat se den högblanka då jag tycker den ser betydligt mer läcker ut, dock är det nog inget jag vill placera i mitt biorum. Kabinettet är tillverkat i HDF, alltså High Density Fiber istället för MDF. Knackar man på lådan så upplever jag den som väldigt stabil och stum. Lådan hade kunnat vara ännu bättre dämpad men jag tror man luras lite i och med att det är en basreflexkonstruktion. Jämförde snabbt mot motsvarigheten från SVS, nämligen PB-4000 och det låter identiskt vid knacktestet. Med andra ord en mycket välbyggd och väl uppstagad låda.

Ett coolt och lite futuristiskt utseende måste jag säga att basen har, speciellt med reglagen som lyser bakom den rökfärgade plattan när den är igång. Ser ut som nått från en Sci-Fi film och inget man heller stör sig på även i dedikerad biogrotta. Istället för runda basportar så har Emotiva valt en bredare basreflexport nertill, något jag personligen tycker förhöjer utseendet och matchar dess design bra.



Fördelar/Nackdelar

Now to the fun part! Yes, hur låter denna bastanda pjäs då? Mina förväntningar är höga faktiskt, speciellt med tanke på att det är deras referensbas. Observera att jag inte hade hunnit spela in den helt ännu vid detta test. Men något som jag reagerade på direkt när jag drog igång den med film var hur extremt reptilsnabb den är i basen, den smäller på direkt och stannar utan minsta antydan till eftersläpning. Responsen är alltså blixtsnabb, finns absolut ingen svampighet här. En annan sak jag gillar är att den heller inte låter monoton i sin karaktär, den har massor av textur och förmedlar fram små men tydliga basljud mycket naturtroget och självsäkert. Den påminner faktiskt om en svensk tillverkare som bygger enbart biohögtalare (säger inget namn här). Jag testade filmen Terminator Genisys med lite olika scener, introsekvensen har jag hört för många gånger och till en början tyckte jag den inte levererade speciellt mycket volym och det lät lite skumt. Kollade förstärkarens bass management (Marantz SR7015) och där låg lågpass filtret inställt på 140Hz, ställer om den på 80Hz (THX) istället och prövar igen med lite mer volym på slutsteget. Nu blev det mycket bättre och basen går inte att lokalisera alls, jag lyssnade också på själva porten men kan inte höra något blåsljud alls så Emotiva har verkligen lyckats bra gällande luftfjädern här.

Jag hoppar till scenen "Dodge This" där Sarah Connor skjuter med en granatkastare, det levereras en rejäl explosiv fysikalitet med bra slägga. Basen har en bra förmåga att "gripa tag" i lyssnaren och pistolskott både känns och hörs med grymt bra punch.

Däremot levererar den inte riktigt samma extrema SPL i infrabasen, den orkar helt enkelt inte lika mycket under 20Hz som exempelvis konkurrenten SVS PB-4000 gör. Däremot är den betydligt mindre i sin storlek vilket är ett stort plus om man letar efter en portad subwoofer som inte tar speciellt mycket plats i rummet. Med dessa ljudkvaliteter fungerar den även mycket bra till musik, den hänger verkligen med i svängarna och ger en helt ny dimension oavsett musiksmak. Det finns två EQ-lägen att köra, deep-läget är främst till för film medans flat-läget (musik) rullar av basen tidigare efter 30Hz, film-läget fungerar dock utmärkt även till musik här. Airmotiv RS13 låter också betydligt större för att vara ett 13-tums element, detta tack vare deras dubbelupphängning.
En liten notis är att det medföljande plastskyddet till reglagen är lite bökigt att få av. Hade också önskat att det fanns parametrisk EQ inbyggt, men detta sköter man istället via sin processor/receiver.



Rekommendationer

Letar du efter en rejäl och explosiv subwoofer med finess som inte tar speciellt mycket plats så är Emotivas Airmotiv RS13 Reference absolut värd att kolla in. Den ger ruskigt bra punch och kontroll för både film och musik. Djupt går den också, de flesta skulle nog tycka det räcker gott och väl trots att den inte levererar lika mycket i infra som den större konkurrenten SVS PB-4000.

 

Sammanfattning av testet

Levererar rejält med punch och textur, spelar både djupt och kontrollerat för både film/musik och lever verkligen upp till namnet "Reference"!



Skrivet av Chris 2021-02-18


Visad 3.251 gånger