Kollegan Chris i Sundbyberg delar med sig av sina ljudupplevelser av High-End musikspelaren NEO X. Testet kommer innefatta musik i första hand, samt intryck av den inbyggda hörlursförstärkaren och förstegsfunktionen. Hur den fungerar till film kommer inte ingå i denna skrift då NEO X är tänkt för musikuppspelning i första hand där film är mer som en bonusfunktion.
Tyngd i lådan!
Det första man lägger märke till här är tyngden av kartongen, med andra ord så kan man räkna med att hitta en välbyggd pjäs inuti lådan. Zidoo NEO X ligger förpackad i en gumpapåse (materialvalet tar en tillbaka till skoltiden) omringad av skyddande skumgummi. I den mindre tillbehörs kartongen så finns strömkablage, manual, HDMI-kabel, fjärrkontroll samt 3st antenner av förvånansvärt bra kvalité. Men, det medföljer faktiskt inga batterier här? Lite udda kan jag tycka och märkligt.
Ligger i en nylonpåse "aka" gympapåse!
Rätt så djup enhet på cirka 40cm med kablage inkopplat!
Ett mindre kassaskåp?
Här kan jag säga direkt att byggkvaliteten av NEO X håller en mycket hög klass, hela lådan andas kvalitet och chassit är riktigt välbyggt. Chassit är tillverkat i CNC-fräst legerad aluminium från flygindustrin vilket både syns och känns vid beröring. För att vara hyffsat liten och kompakt väger denna skapelse in på hela 10kg! Den är också utrustad med bra tassar som motverkar vibrationer effektivt. Däremot är den påtagligt större fjärrkontrollen gjord i ren plast vilket sänker intrycket en hel del. Fjärrkontrollen gör dock ett bra jobb, den kommunicerar både via IR och blåtand vilket är ett stort plus. Finns även inbyggd belysning i en härligt ljusblå färg.
Volym och ingångsreglagen känns helt OK, hade önskat en finare precision här istället för ett "klickande" reglage. Sedan sticker ingångsreglaget inte lika långt ut som volymreglaget (skiljer några millimeter), medvetet designval kanske? Det som däremot verkligen förhöjer intrycket är den stora OLED-displayen med touch-funktion, riktigt läckert måste jag säga och den gör det busenkelt att navigera i menyerna. Som jag nämnde i ovanstående text så är antennerna som medföljer i en extremt bra kvalitet, den mindre antennen är till för Lossless bluetooth (flaggskeppsmodul Qualcomm CSR8675 BT 5.0) och dom två större är till för Wi-Fi (2.4G+5G dubbelband, 802.11 a/b/g/n/AC 2T2R MIMO 867Mbps).
Kopplingsmöjligheter
På baksidan har vi Ethernet, RS232, USB 3.0, USB-DAC, AES/EBU / Coaxial, Trigger / IR-ingångar samt Coax / Toslink, RCA, balanserade XLR och trigger utgångar. Fullsmockad med andra ord! På fronten finns dubbla USB 2.0-ingångar samt hörlursutgångar i form av 6.3mm och balanserad 4.4mm. På sidan finns även en hårddisk-slot för 3.5-tums diskar (upp till 16TB) för att spela upp all tänkbar media.
Stilren front med grym OLED display! Något liten display men med bra upplösning.
Obs! Lånad bild från google, men här ser man hur fint det ser ut på insidan. Hade tänkt skruva upp vårat exemplar men skippade detta denna gången.
NEO X - "The one"
Till att börja med här så har Zidoo lagt ner stor omsorg vid skapandet av NEO X, utvecklingen har tagit över 4 år med över 1000 hårdvaru/mjukvaru justeringar. Det finns otroligt mycket godis att hitta här, vi har exempelvis en referens D/A-omvandlare (ES9038Pro 32-bit HyperStream) ihop med ett XMOS-chip (XU216) för processering, dubbla linjära nätdelar (Toroidal), balanserade flerstegs filter, fullt MQA-stöd, dubbla högpresterande femtoklockor (Accusilicon) för en korrekt synk och jitterfri återgivning, kretslösningar från bland annat Tyska Wima, Japanska Elna och Omron. Allt detta sköts via en 64-bit A55 ARM- processor. Det finns massvis med funktioner som exempelvis sju olika PCM-filter, fyra DSD högpass-filter, personlig EQ samt en inbyggd påkostad hörlursförstärkare.
DAC-test
Jag försökte hitta den i Roon-appen men utan framgång, enligt Zidoo finns Roon-stöd men i skrivande stund så håller den på att certifieras för detta. Fick med andra ord direktkoppla våran Nucleus via USB. NEO X fick med andra ord agera som DAC till en Musical Fidelity M6si via XLR-utgångarna, högtalarna fick bli dom redan inkopplade Synthesis 4349 (JBL).
Jag börjar med låten "Holy" med Rhye, första intryck var att ljudet återges väldigt kliniskt och rent där övre registren har ett fantastisk liv och spänst. Dynamiken är suverän och basen låter välsorterad och attackrik. Finns även en tyst bakgrund och alla små mikrodetaljer framhävs tydligt. Till JBL så fungerar denna kombination otroligt bra då den är lite mer nykter i sin tonalitet men utan att bli för påträngande. Däremot är den helt klart ljusare i sin spelstil, en direkt jämförelse med Krell Vanguard som också kör ESS-chip så finns det inte riktigt den vitalitet som Krell återger, Krell spelar helt enkelt mer organiskt och sublimt. Däremot så kostar Krell tre gånger så mycket kontra NEO X.
Hörlurs-test
Nästa steg i testet fick bli dess hörlursdel, här fick en personlig favorit träda fram nämligen modellen Ananda från HiFiMAN kopplat via den obalanserade 6.3mm utgången. Till en början var volymen lite låg så gick in i menyerna och ställde om gain-läget på "high" och vips så har man mer headroom. NEO X driver dessa lurar utan bekymmer och levererar en väldigt neutral klang (ofärgat) med gott om detaljer och dynamik. Hade dock önskat att höja basen lite för lite mer rondör, men kunde inte hitta dess förvalda EQ-lägen som Zidoo skriver om.
Förstegs-test
Sista testet fick bli hur den låter som både DAC och försteg, ett spännande test faktiskt då det möjliggör en rätt så simpel men välljudande anläggning med enbart NEO X ihop med effektförstärkare och högtalare. Här var jag tvungen att koppla obalanserat via RCA då M6si förstärkaren har sin slutstegsingång på just RCA. Jag nivåmatchade volymen på båda enheter så jag kunde jämföra förstegen sinsemellan (inte helt rättvist i och med XLR vs RCA).
Måste helt ärligt säga att efter en längre tids lyssning fram och tillbaka så var det svårt att utse vilket försteg jag gillade bäst. Det jag däremot uppfattar är att NEO X har en smula mer öppenhet och framhävde vissa register tydligare medans Musical Fidelity var lite mörkare/lugnare.
Vad man föredrar här är en smaksak och skillnaden är väldigt subtil. Att den kan agera som ett riktigt fint försteg är inget snack om saken, mycket trevligt måste jag säga. Låtvalen här fick bli Kim´s Dream samt Oraz med No Blues (fick förövrigt detta tips av en galen äldre audiofil som kör bland annat tyngsta Krell / Infinity IRS / Siltech där hemma). Just låten "Kim´s Dream" är fantastiskt trevlig och välljudande!
Som avslutningsvis körde jag "Danza del Viento (El Búho Remix)" med Poranguí, lyssningen blev riktigt musikalisk och tänkte inte så mycket på hur det lät här då jag försvann in i musikens värld för en stund och drömde mig bort. Men är ju det som är grejen med Hi-Fi, lyssna på musik man tycker om och bara koppla av. Något NEO X lyckades med med andra ord!
Notiser
Ett konstigt fenomen är dock användandet av försteget, sänker man volymen maximalt så finns volymen fortfarande kvar, det går alltså inte att få det helt tyst. Vad detta beror på vet jag inte men säkert också något som kommer fixas till via mjukvara. En annan notis är att det finns en inbyggd fläkt, varför den finns där är oklart då den inte är igång i sitt auto-läge, går att stänga av den eller slå på den i olika nivåer. Till sist så står det "Simpling" i displayen och inte "Sampling"?
Sedan finns det massvis med andra funktioner som jag inte fick med i detta test, appar, filter-inställningar, GUI´t, USB-uppspelning eller via inbyggd hårddisk osv.. Säkerligen något mer som jag glömt nämna här! Juste, den har inbyggd VU-mätare och Spektro-mätare! Coolt!
En DAC med ett "ESS" i rockärmen!
DAC-delen är grymt bra, även försteget gör ett utmärkt jobb och möjliggör för en stilren anläggning med endast NEO X + slutsteg och högtalare. Här finns även ett fint hörlurssteg samt bonusen att man kan spela upp film.